Entre Mares..., que s’ajuden a ser-ne

L’associació de granollerines que es va activar per acompanyar-se en la preparació per al part ha esdevingut una eina de solidaritat per a famílies amb problemes.

Núria Pujolàs (text) , Arxiu Entre Mares (fotografies)

Potser és relativament senzill trobar cursos per a la preparació del part, però i després, què? Prefereixes la lactància materna o el biberó? A tu què et sembla: és millor que els infants duguin sabates quan comencen a caminar o que vagin descalços? És normal que el meu fill dormi tan poc a les nits? Estic ben cansada! Per cert, quan s’han de començar a rentar les dents?
Hi ha preguntes que no sempre tenen respostes òbvies sinó que hi ha molts matisos pel que fa al creixement dels fills i a l’acompanyament familiar. I és per aquest motiu que una colla de mares granollerines van crear l’associació Entre Mares, que inicialment era per compartir els seus dubtes i mirar de resoldre’ls, i poc després hi van sumar una de les propostes més solidàries de la comarca: un concert anual contra el càncer infantil que ha aconseguit rècords d’assistència i de recaptació.
Entre Mares és una associació de criança respectuosa que dona suport a la lactància materna i que organitza activitats vinculades amb la infància. Es van conèixer cap a l’agost i el setembre de 2008 en les classes de postpart del Centre d’Atenció Primària (CAP) Vallès Oriental, on compartien la llevadora, Sílvia Corchs. Durant l’etapa de les setze setmanes de la baixa maternal l’amistat entre elles es va anar consolidant. Una de les mares era mestra de l’Escola Lledoner i llavors van demanar-ne el gimnàs per fer-hi les primeres trobades.

Fer-s’ho més fàcil
Les seves inquietuds inicials s’explicaven per la constatació viscuda que “els infants venen al món sense instruccions d’ús”, una evidència davant la qual “totes juntes” van “anar buscant ajuda per tal de fer-nos-ho més fàcil”. Aquesta ajuda mútua és l’eix de l’associació que els permet compartir i buscar respostes als dilemes respecte de l’educació i la criança dels fills mitjançant una programació mensual d’activitats de coneixement i formació, obertes a tothom.
Fins ara han preparat moltes temàtiques i ben diverses com ara la lactància materna; els processos de vacunació; els portanadons; el ioga infantil; la intel·ligència emocional; les medecines alternatives o l’educació amb consciència. També han planificat trobades per recollir informació i valorar la tria d’escola, tot i que comenten que, en aquest sentit, actualment ja hi ha més informació i recursos que fa deu anys.
A part d’aprendre eines per a l’educació, també s’uneixen per oferir jornades de lleure per als infants, com tallers per desenvolupar la creativitat a través de la pintura; l’explicació de contes en anglès a la placeta de la Sala Tarafa o el projecte d’art urbà #pedrafeliç, al Parc Torras Villà, que va consistir en pintar pedretes amb cares somrients, i escampar-les perquè les trobessin els #caçadorsderocs. Una manera de casar l’art amb la connexió alegre entre els granollerins de totes les edats.

Mercat d’intercanvi
Dins de les novetats destaquen que el mercat d’intercanvi de productes infantils que es va fer a la Porxada el maig de 2018 va tenir molta acceptació i afluència i per això enguany l’han tornat a repetir el 25 de maig. És un mercat on no es ven ni es compra sinó que es donen els articles infantils que ja no s’utilitzen i els que no s’intercanvien es destinen a entitats socials. Evidentment, animen tothom a treure-hi el nas perquè hi ha molt material infantil de segona mà que pot interessar, sense que calgui cap inscripció prèvia.
Entre mares és, doncs, una entitat molt arrelada a Granollers i que fa ciutat col·laborant en actuacions com el concert per a infants Minibeat a Roca Umbert, on ofereixen un espai tranquil perquè els més petits puguin dibuixar. Igualment mostren aquest sentit de pertinença en el fet que la majoria dels professionals que fan les xerrades o tallers són de la ciutat.
Són un conjunt de mares associatives amb molta empenta i il·lusió, que agraeixen el suport de totes les persones que col·laboren amb l’associació i els seus concerts, així com el de tots els participants que fan possible una recaptació quantiosa, que es destina íntegrament a investigació.
La seva bona feina les va fer mereixedores de ser nominades vallesanes de l’any del 2014 per part del diari El 9 NOU. Quan Vallesos les va entrevistar van voler aprofitar l’ocasió per anunciar que estan preparant canvis significatius per a la propera acció solidària i també per fer una crida a d’altres mares per tal que s’afegeixin a l’associació. Diuen que “només cal tenir-ne ganes i llavors ja es va trobant el temps per fer-ho”.

Es pot contactar amb elles al seu correu electrònic i blog entremares.granollers@gmail.com i http://entremaresgranollers.blogspot.com/ o les xarxes socials de twitter @entremares_grn, facebook www.facebook.com/EntremaresdeGranollers i Instagram @entremaresgranollers.
Entre Mares...,  que s’ajuden a ser-ne

A la pàgina anterior, una imatge de mares membres de l’associació a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. Foto: Georgia Porredon.

Mercat d’intercanvi.

Una imatge dels tallers de pintura organitzats per l’associació Entre Mares.

Una imatge dels tallers de robòtica organitzats per l’associació Entre Mares.

Cantar i ballar per vèncer el càncer infantil

Com que els infants de les primeres mares organitzades han anat creixent, s’ha creat un segon grup de mares que ara és el que es dedica més a l’organització de les xerrades i tallers mentre que les mares més veteranes s’encarreguen, exclusivament, de preparar el concert solidari i de participar , és clar, a les propostes de les seves companyes.
Des de l’any 2012 l’associació Entre Mares organitza els concerts solidaris amb l’objectiu de contribuir a la investigació del càncer infantil. “Aquests concerts són especials perquè hi recordem la Maria, que abans de fer els dos anys i mig va marxar a jugar amb les estrelles, el sol i la lluna. Nosaltres la recordem i amb la música i les cançons i ballem junts per aconseguir avançar en la investigació del càncer infantil”, expliquen.
Són uns concerts completament altruistes tant pel que fa als grups musicals que hi participen –que sempre hi actuen sense cobrar–, com pel que fa a la recaptació d’entrades del públic, que es destina al cent per cent al Laboratori d’Investigació del Càncer Infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Oportunitat d’obertura
Els grups i artistes que hi han col·laborat fins ara són els següents: Sense Sal (2019), Roger Canals, Roigé (2018), Strombers (2017), Pep Bou (2016), In Crescendo (2015), El Pot Petit (2014), The Penguins (2013), Dàmaris Gelabert (2012). I l’import recaptat en el total de les vuit edicions ha estat de 48.210 euros.
Tot i que el primer concert es va fer al gimnàs de l’Escola Lledoner, de seguida van veure que calia canviar d’ubicació a causa de l’èxit de públic, amb més de 300 espectadors en aquella primera ocasió, i es van traslladar a la Nau B1 de la Roca Umbert Fàbrica de les Arts. En les edicions següents hi van anar introduint millores com ara buscar patrocinis, mecenatges o la col·laboració de l’Ajuntament, a través d’un conveni, així com la participació de fotògrafs.
Recorden que van convidar el grup In Crescendo abans que se sabés que havien guanyat el concurs “Oh, happy day” de TV3 i que, quan el públic va ser coneixedor d’aquest fet, les entrades es van esgotar en un temps rècord de quinze dies.

A sota, a la dreta, una imtage de l’actuació de In Crescendo. Foto: Raquel Banchio.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara