Un llibre recull les cartes de presidi del darrer alcalde republicà de les Franqueses, Francesc Montserrat Fontcuberta
El batlle s’escrivia amb la seva família des de presons i camps de treball
La sala de plens de l’Ajuntament de les Franqueses va viure l’11 d’abril passat la presentació del llibre Del somni republicà a la foscor de la dictadura, que recull els anys de captiveri de l'últim alcalde republicà, Francesc Montserrat Fontcuberta, que ho va ser del 1936 al 1938, i es va presentar dins dels actes del 80è aniversari del bombardeig que el municipi va patir els darrers dies de la Guerra Civil.
El llibre –el 18è volum de la Col·lecció Les Franqueses– parla de la República, de la Guerra Civil i dels primers anys de la postguerra i ho fa a través de les més de 300 cartes que Francesc Montserrat es va escriure amb la seva dona, la Catalina, i la seva filla, Iris aleshores i Paquita més tard, des de les diverses presons i camps de treball en els que va complir condemna mentre la maquinària franquista decidia sobre la seva vida.
La sala de plens es va omplir de veïns i familiars de l'exalcalde, però, sobretot, de sentiments i emocions. Tal i com va assenyalar-hi el director del Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la UAB, Martí Marín, "el resultat del llibre és agredolç: dolç pel resultat i agre pel contingut. No és història freda, ja que les cartes en les que s'ha basat el llibre, traspuen sentiments".
L'autora n’és la historiadora Helena Saavedra, que hi ha contextualitzat la vida política i social a les Franqueses des de la proclamació de la II República fins a l'entrada de les tropes franquistes i els primers anys de la postguerra i ha descrit i analitzat les cartes que Francesc Montserrat enviava i rebia, la majoria correspondència amb la seva dona i la seva filla. L'alcalde actual, Francesc Colomé, sosté que les gairebé 250 pàgines del llibre ajuden "a trencar el silenci que hi ha hagut en moltes cases i en moltes famílies", una tasca que “cal continuar fent per recuperar la memòria que ens ajudi a conservar la cultura i la llengua". De fet, aquesta feina, la de recuperar aquests anys silenciats per la por, és la feina que s'ha començat a fer de manera exhaustiva amb la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses, que ha tret a la superfície els noms dels represaliats, dels exiliats i un segon bombardeig fins ara desconegut, com ha evidenciat l'historiador Joan Garriga.
La intervenció més emotiva de la presentació va ser la del net de Francesc Montserrat, Francesc Martínez, que prologa el llibre i que va elogiar la feina feta amb les cartes dels seu avi i va anunciar-ne la cessió a l'Arxiu Municipal de les Franqueses. Martínez va recordar que ja fa molts anys, el seu avi feia broma sobre la possibilitat de convertir la seva història i les cartes en un llibre. Finalment, la publicació de Del somni republicà a la foscor de la dictadura l'ha fet realitat.