La Catalunya que ve

El Palau Robert acull l'exposició ''Catalunya: 7,5 milions de futurs", un recorregut pel país que dibuixen cada dia els catalans i les catalanes, tot incidint en la idea d'un sol poble

Generalitat de Catalunya (text i fotografies)

Catalunya és la suma de les visions dels 7,5 milions de catalans i catalanes que compartim país. Aquest és el plantejament de l'exposició "Catalunya: 7,5 milions de futurs", que es presenta al Palau Robert fins al 30 de juny i que convida els visitants a ser protagonistes del futur del país.
L'exposició, organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i comissariada per Quim Torrent, s'organitza com un viatge en el temps amb un fil conductor: la manera com els catalans i catalanes han estat protagonistes de la seva història, present i també el futur. Aquesta exposició vol ser un estímul perquè els 7,5 milions de catalans configurin la idea de futur. La mostra es clou amb una sala interactiva on els visitants escriuen un correu electrònic amb la seva previsió de com serà el futur del país. El correu que enviïn el rebran d'aquí a cinc anys i podran comprovar si s'han complert o no les previsions.
A l'entrada de l'exposició el visitant és rebut per una escultura de bronze de l'artista Carme Solé Vendrell inspirada en "El més petit de tots", la figura que va crear Miquel Paredes l'any 1937 per encàrrec de la Generalitat i que simbolitzava la lluita antifeixista del catalanisme durant la Guerra Civil. L'obra de Solé Vendrell s'anomena "La més petita de totes" i reivindica el paper de la dona i els valors com la llibertat i la igualtat.

Present, història i dades
La primera part de la mostra posa èmfasi en el present. A partir d'un seguit d'hologrames en 3D de persones anònimes realitzant tasques quotidianes, es dibuixa la societat plural i complexa que és Catalunya.
L'elecció de fer una narració a través de les dades no és casual. Les dades són objectives i conviden el visitant a formar la seva pròpia opinió de la realitat del país.
Les tres sales amb les dades estan dividides temàticament. La primera fa referència a l'àmbit de la societat, amb dades sobre el sistema educatiu, el consum cultural, la igualtat de gènere o la mobilitat. El segon espai es dedica a la salut, i posa en valor el sistema assistencial català i el lideratge del país en àmbits tan rellevants com el trasplantament d'òrgans. La darrera sala de dades fa referència al moment econòmic que viu Catalunya.
L'exposició segueix amb una part interactiva en què són els mateixos ciutadans els que expliquen qui són i com veuen Catalunya a través de l'elecció d'un seguit d'opcions tancades: si es mostren optimistes o pessimistes, l'origen familiar, les prioritats que voldrien que tingués el Govern, o com defineixen Catalunya.

Fites econòmiques
Finalment, un mapping interactiu ofereix un recorregut històric a través de les principals fites econòmiques de Catalunya, des de la Revolució Industrial fins a finals del segle xx. El relat s'estructura a través de les iniciatives empresarials, contextualitzades en el moment polític en què tenen lloc. És un repàs a la idiosincràtica emprenedoria catalana que arriba fins als nostres dies.
Resolt el present i el passat, l'exposició acaba amb l'esmentat repte al visitant perquè redacti un correu electrònic en què pronostiqui la Catalunya d'aquí a cinc anys. Una invitació a seguir teixint futur entre tots.

Palau Robert.
Centre d'Informació de Catalunya
Passeig de Gràcia, 107
08008 Barcelona
tel. 93 292 12 60
palaurobert@gencat.cat
palaurobert.gencat.cat
La Catalunya que ve

Una imatge de l’escultura de bronze anomenada “La més petita de totes”, de Carme Solé Vendrell, que és a l’entrada de l’exposició.

La imatge d'un cor en l'apartat que dona dades sobre la sanitat a Catalunya.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara