Sant Cugat obre un espai per recuperar el seu passat vitivinícola

El ViLab acosta el llegat vinater de la vila amb innovació i experiències, en un local annex al Celler Cooperatiu de Cèsar Martinell

Pep Gonzalez i Creu (text) , Ajuntament de Sant Cugat (fotografies)

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha posat en funcionament aquest hivern un espai que pretén recuperar i redescobrir el passat vitivinícola de la vila, que va tenir la vinya i el vi com a elements essencials de la vida i l’economia local des del segle xvii i fins a la primera meitat del segle passat.
Es tracta del ViLab, un espai situat al costat de l’emblemàtic Celler Cooperatiu de Cèsar Martinell, que utilitza la innovació i l’experimentació sensorial com a reclam per a la descoberta. El públic pot visitar-lo els diumenges al migdia –de les onze del matí fins a quarts de dues– o bé sempre que es reservi una cita prèvia.
La gestió de l’espai municipal compta amb l'estreta col·laboració de diferents institucions, com ara la Facultat de Recerca de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de la Vinya i el Vi, la Fundació Alícia o el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Així, més de trenta anys després de l'última premsada de vi al Celler Cooperatiu, feta l’any 1987, Sant Cugat ha recuperat el que va ser el seu impuls econòmic més destacat durant més de dos segles: el vi. I per a reprendre-hi la connexió, diferents actors del sector –pagesos, productors de vi, investigadors universitaris... – han creat el Consell General del ViLab, que en marca les directrius.
El producte estrella del ViLab és una maqueta de Sant Cugat que incorpora alta tecnologia i explica el desenvolupament del sector vitivinícola a través d'una projecció mapping, amb llum i colors, acompanyada d'una narració sobre la seva expansió al municipi al llarg dels segles xviii i xix.
El centre tecnològic Eurecat ha creat aquest projecte audiovisual de mapatge que és un espectacle visual que destaca la rellevància progressiva que el conreu de la vinya va tenir fins a la creació del Celler Cooperatiu, l’any 1921.

Comunitat i empresa
Com a eix vertebrador de la cultura i el comerç del vi, el ViLab teixeix complicitats amb associacions, emprenedors, la xarxa empresarial i els productors vitivinícoles actuals. L’objectiu és que el ViLab no només es nodreixi del coneixement i el llegat heretats del passat, sinó que esdevingui també una plataforma per donar a conèixer les iniciatives actuals entorn al món del vi, amb la possibilitat de recuperar fites emblemàtiques com podria ser la Fira de les Portadores, que havia estat una de les festes més importants de la vila, coincidint amb la verema.
En el vessant formatiu des del ViLab s’està treballant el projecte educatiu “vi viu”, per tal que els infants realitzin un aprenentatge mitjançant la realització d’activitats. L’entrada és gratuïta i funciona cada quart diumenge de mes.


museu@santcugat.cat
Tel. 936759951
www.santcugat.cat/agenda
Sant Cugat obre un espai per  recuperar el seu passat vitivinícola

L’espai ViLab.

Unes dones en plena verema, en actitud juganera amb penjolls de raïm. Foto: Fons Pahissa San Juan.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara