La ciutat romana de Iesso

Fa més de 2000 anys, els romans van escollir la Plana de Guissona (La Segarra) per establir-s'hi. Després d'un primer assentament al capdamunt del turó de Puig Castellar, a Biosca, van baixar fins a la Plana on van fundar la ciutat de Iesso

Laura Puig (text) , Museu de Guissona (fotografies)

Iesso ocupava una situació estratègica a les terres de ponent on hi havia pocs assentaments de grans o mitjanes dimensions (Ilerda, actual Lleida i Aeso, actual Isona). Aquest fet contrasta amb la zona marítima, que estava molt més urbanitzada. La ciutat romana de Iesso va arribar a assolir una extensió de 15 hectàrees i disposava de tots els elements propis d'una ciutat romana creada ex novo seguint un model urbanístic minuciosament planificat. Els primers habitants de Iesso van ser soldats sense terres vinguts d'altres territoris romans i també, molt possiblement, població ibèrica que ja ocupava la zona anteriorment.
Les primeres excavacions que es van realitzar a la zona de l'actual Parc Arqueològic de Guissona, van tenir lloc l'any 1975 . Aquest primer contacte va servir per mostrar les possibilitats que per a la recerca oferien les restes conservades de la ciutat romana de Iesso, fet que es va confirmar el 1983 quan es van iniciar els tràmits per declarar la ciutat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Una visita plena d’activitats i recorreguts que fa retrocedir més de dos mil anys, quan els romans van arribar i van fundar l’antiga Iesso


L’exposició
Avui, el Parc Arqueològic de la ciutat romana de Iesso i el Museu de Guissona Eduard Camps i Cava estan oberts al públic i ambdós poden ser visitats. Entre els espais excavats destaquen la zona de la porta Nord i la muralla que tancava tot el recinte urbà; la casa o domus senyorial que ocupava una extensió de gairebé 900 m2 i en la qual destaca un paviment d'opus signinum tesselatum; i el sector de l'edifici termal on podem trobar diverses estances amb les piscines de diferents temperatures i una espectacular piscina exterior (natatio). D’altra banda, periòdicament, el Museu de Guissona prepara exposicions, generalment de contingut romà i d’època clàssica, que resten exposades durant un període i també periòdicament acull exposicions itinerants que arriben al Museu, i que per la seva qualitat i interès estan exposades a les seves sales temporalment.

El XXIII curs d’arqueologia
Entre les activitats que s’organitzen des del Parc Arqueològic en destaca el Curs d’arqueologia de la ciutat romana de Iesso que s’inicia el proper 8 de juliol de 2019 en la seva tretzena edició. Fins el 19 de juliol estudiants, llicenciats, graduats o interessats en el món de l’arqueologia podran excavar part de la ciutat romana, tot aprofundint en el procés de romanització a l’interior de Catalunya.

Museu de Guissona
Eduard Camps
Carrer del Tint, 2
25210, Guissona
tel. 973 55 14 14
museu@guissona.cat
museudeguissona.cat
La ciutat romana de Iesso

Imatge del domus senyorial.

Imatge del jaciment, en primer terme, i la població de Guissona darrera.

Una imatge del Museu.

Gran estructura de ferro que representa la torre de defensa amb l’edifici del Museu al fons.

La piscina circular (tepidari) que trobem dins de les termes.

El Museu de Guissona

L’interès per la història local de l’erudit guissonenc Eduard Camps i Cava el va dur a redactar Les notes històriques de Guissona, una monografia publicada, pòstumament, el 1982, i a la creació d’una important col·lecció d’objectes històrics de la Plana de Guissona, que el 1952 va donar a l’Ajuntament de la vila.
El 1983, l’exposició es va traslladar a un nou emplaçament: l’antic hospital de la vila, remodelat com a casa de cultura. Més endavant, l’any 1995 es va crear el Patronat d’Arqueologia de Guissona que es proposava la remodelació del Museu, seguint un línia interpretativa museogràfica, mitjançant una gestió rigorosa i científica de l’espectacular patrimoni arqueològic i històric de Guissona i que avui es pot visitar.

Una mostra d’opus signinum tesselatum que trobem al triclinium de la domus.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara