El riu Congost és Xarxa Natura 2000

L’espai del riu Congost que va de la Garriga fins al naixement del Besòs és un dels pocs trams fluvials urbans inclosos en aquesta iniciativa europea de protecció

Mercè Fernández (text) , Consorci Besòs Tordera (fotografies)

La Xarxa Natura 2000 és una zarza europea d’espais naturals que té com a objectiu fer compatible la protecció i preservació de les espècies i els hàbitats naturals amb l'activitat humana que s'hi desenvolupa. És la iniciativa política europea més important de conservació de la natura. A Catalunya existeixen actualment 115 espais inclosos dins aquesta xarxa, entre el quals se n’hi troben alguns de tan emblemàtics com el Montseny, els Cingles de Bertí o la Serralada Litoral, en terres vallesanes, o d’altres com els Aiguamolls de l’Empordà i el Delta de l’Ebre.
L’any 2006 la Unió Europea va incloure part del riu Congost dins aquesta xarxa i va esdevenir així un dels pocs rius urbans amb aquesta catalogació arreu d’Europa. Es tracta del tram que va des de la Garriga fins al naixement del Besòs, inclòs també el tram final del riu Mogent, de manera que passa pels termes municipals de les Franqueses del Vallès, Canovelles, Granollers, Montmeló, la Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Montornès del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès i Sant Fost de Campsentelles. Aquest espai té 30 quilòmetres de longitud i una superfície de prop de 360 hectàrees.
Tot i trobar-se, en gran part, en una zona altament urbanitzada i amb diferents impactes provocats per la mà de l’home, amb infraestructures com ponts i murs, aquest espai Natura 2000 acull molts valors naturals.

Del barb de muntanya a la llúdriga
Pel que fa a la fauna, hi destaquen espècies tan emblemàtiques com el barb de muntanya, la tortuga de rierol, les libèl·lules i papallones, l’anguila o la llúdriga. D’entre les espècies vegetals autòctones s’hi poden observar el salze, el canyís, la boga i el vern. A l’entorn d’aquest recorregut fluvial es troben diferents espais naturals de referència com ara els aiguamolls de Can Cabanyes i l’aiguabarreig del Mogent i el Congost, punt que esdevé el naixement del riu Besòs.
Amb l’objectiu d’incidir i planificar la millora i conservació d’aquest espai, el Consorci Besòs Tordera ha elaborat el Pla de Gestió de l’espai Xarxa Natura 2000 del riu Congost. Aquest document ha de servir per millorar i conservar hàbitats i espècies clau, treballar pel reconeixement social dels valors naturals de l’espai, potenciar la connectivitat ecològica i mobilitat de la fauna i obtenir el coneixement dels hàbitats o espècies en l’espai natural.
En termes generals, el pla fixa quatre hàbitats clau: de rius amb vegetació submersa, de bosc de ribera, d’herbassars fluvials i d’alzinars i carrascars. A més, incideix en la importància de preservar espècies de fauna i flora autòctones i en l’erradicació de les espècies exòtiques i invasores, com ara el cranc americà, la tortuga de Florida, la canya americana i l’ailant, entre altres.

Erradicar espècies invasores
Aquesta eina, full de ruta a seguir els pròxims anys, defineix els objectius marcats per a cada zona d’interès i identifica els punts crítics on calen fer actuacions a cada municipi. Per arribar a aquestes conclusions, s’ha dut a terme un estudi exhaustiu de cada tram de riu, tenint en compte els condicionants tècnics, físics, econòmics, antròpics i naturals, amb l’objectiu d’obtenir una visió realista, que focalitzi els esforços en els punts emblemàtics i recuperables del riu.
Les principals línies d’actuació previstes al pla es proposen erradicar i controlar espècies i fauna exòtica invasora; restaurar els hàbitats i millorar la connectivitat ecològica, així com fer el seguiment i estudi de les espècies de fauna. L’educació ambiental i la comunicació al públic general també esdevenen objectius prioritaris de cara a donar a conèixer a la ciutadania els valors d’aquest espai natural. Així mateix, preveu un seguit de recomanacions d’usos de l’espai per part de la ciutadania, com ara la prohibició de la caça i el bany, la pesca regulada, la conservació d’elements de patrimoni natural o el fet de no alimentar la fauna que hi viu.
Per últim, es fa palesa la necessitat de senyalitzar adequadament tot l’espai per aconseguir que, a través de mesures educatives i comunicatives, els veïns de la zona i la ciutadania en general reconeguin el valor mediambiental d’aquest espai i, com a tal, el gaudeixi i el respecti.
El riu Congost és Xarxa Natura 2000

Una imatge feta des d’un dron de l’aiguabarreig entre el Congost i el Mogent.

Un plànol amb el tram de riu catalogat a la Xarxa Natura 2000 i les zones de l’entorn que també gaudeixen d’aquesta protecció europea.

Una salzeda, al riu Congost.

Una imatge de boga, a l’alçada de Les Franqueses del Vallès.

Uns cames llargues al Congost, al seu pas per Montmeló.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara