El retaule gòtic de Sant Esteve retorna a Granollers en una reeixida exposició al Museu
L’obra dels pintors Vergós es va vendre el 1917 a la Junta de Museus de Barcelona per finançar part de l’hospital granollerí i ara forma part del patrimoni del MNAC
La sala d'exposicions del Museu de Granollers acull des del 22 de març passat i fins el mateix dia de l’any 2020 l'exposició “Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve”, obra dels pintors Vergós, que la ciutat va vendre l’any 1917 a la Junta de Museus de Barcelona per poder finançar part de la construcció del seu hospital-asil. L'exposició, que ha obtingut una gran acollida entre el públic, té com a comissari l’historiador Jordi Planas amb la col·laboració de Cinta Cantarell i ha comptat amb el disseny gràfic de Miquel Llach.
La mostra presenta, per primera vegada a la ciutat, el retaule gòtic dipositat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i explica el Granollers de principis del segle xx, quan la ciutat va vendre’s el retaule.
El retaule de sant Esteve és una joia del gòtic català atribuït als pintors Vergós, una família de pintors catalans dels segles xv i xvi, representants de la pintura catalana quatrecentista. El retaule forma part de la col·lecció del MNAC, que ha cedit en préstec per a aquesta exposició deu de les tretze taules que conformen el retaule. De les tres restants, dues es poden veure exposades a les sales del MNAC.
Per a aquest retorn, el Museu de Granollers presenta la ciutat d’ara fa cent anys. Una ciutat en creixement i en plena transformació, que, en molts aspectes, està en l’origen del Granollers d’avui. A la mostra es poden veure més de cent fotografies de l'època i altres documents originals cedits per arxius de tot el país.
Simultàniament a l’exposició, el Museu de Granollers ofereix un programa d'activitats a l'entorn de l'exposició amb visites comentades, conferències, tallers familiars, tallers d'art per adults i recursos educatius per als infants. També hi ha activitats per als centres educatius i es fan visites concertades per a grups.
Tornar a casa un segle després
L’any 2017 es van complir cent anys de la venda del retaule de sant Esteve de Granollers a la Junta de Museus de Barcelona. En motiu de l’efemèride, un grup de granollerins van expressar el desig que els retaules poguessin tornar a la ciutat d’on van sortir i on van presidir l’església parroquial de Sant Esteve, situades a l’altar major, des de l’any 1500 fins a l’any 1775, quan van ser substituïdes per peces ornamentals de l’estil barroc que llavors es va imposar.
La darrera vegada que la ciutadania de Granollers havia pogut veure els retaules gòtics a la seva ciutat va ser del desembre de 1997 a l’abril de 1998, ara fa vint anys. En aquella ocasió, l’exposició “Entra a l’església gòtica de Granollers”, produïda pel Museu de Granollers, va permetre gaudir de tres taules cedides pel MNAC.
A l’exposició actual es poden veure la major part de les taules que s’han conservat d’aquest valuós retaule: deu de les tretze existents. Nou van ser pintades pel taller dels Vergós i les altres quatre, part del guardapols, s’atribueixen a Joan Gascó. Els pintors Vergós també van ser autors dels retaules de l’església de Lliçà d’Amunt dedicada a les santes Justa i Rufina i de l’església de Sant Esteve de la Doma de la Garriga.
L’exposició va acompanyada de l’edició d’un catàleg que compta amb els continguts de l’exposició i amb tres textos explicatius de les transformacions de Granollers al començament del segle xx, a càrrec de Jordi Planas; sobre el procés de venda del retaule, de la historiadora de l’art Cinta Cantarell; i sobre l’estudi del propi retaule, a càrrec del conservador del MNAC, Joan Yeguas. (VRC)