El confinament dels ocells, vist per Enric Vilageliu

“13 de març de 2020. D'un dia per l'altre, per sorpresa, va arribar el confinament a les nostres vides. Tancats a casa, temorosos del que passava a fora, vèiem passar els dies. Com totes les ciutats, Granollers va quedar deserta. L’efervescència habitual es va escapçar. Als carrers hi havia una calma tensa, la por es palpava. Només s’hi veien algunes persones que passejaven els gossos i d'altres que anaven a comprar, silencioses.” Així comença el llibre d’Enric Vilageliu La vida del confinament en què l’autor amb paciència i amb la càmera a la mà, va anar observant com els ocells, aliens a l’angoixa i el tremolor de la humanitat, començaven una altra primavera, i la sordidesa del moment amplificava el seu piular. Els ocells van prendre protagonisme amb històries plenes de sensibilitat i amarades de força vital. Imatges i històries es complementen amb enllaços amb codis QR que reprodueixen el cant dels ocells.
El llibre, editat per Gent i Terra, que es va presentar com a primícia de Sant jordi a la Garriga el passat 19 d’abril, va comptar amb el suport de l’ajuntament de Granollers. La presentació oficial va fer-se el dia 20 de maig al Museu de Ciències Naturals de Granollers i durant uns mesos es faran diverses activitats d’observació d’ocells a escoles i biblioteques.
“Quan sembla que el món s’acaba, d’altres espècies troben l’oportunitat per créixer i enfortir-se. Malgrat el confinament i el patiment humà, la vida segueix endavant, impassible”, explica l’autor en el pròleg del llibre.
Enric Vilageliu Arnella (Santa Eulàlia de Ronçana, 1995) és graduat en Direcció de Cinema a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). Va ser un dels onze directors i directores que van participar en la pel·lícula La filla d’algú (2018), i ha guionat i dirigit el curtmetratge Tens talent (2018) i el documental El Xoc (2018). Ha realitzat anuncis publicitaris, reportatges audiovisuals i tota mena de vídeos i videoclips musicals. També ha il·lustrat tres contes infantils i aquest és el seu primer llibre de fotografies.