Tossa de Mar: Bressol del turisme a la Costa Brava

Epicentre i origen del turisme internacional a la Costa Brava, Tossa ha contribuït decisivament al coneixement mundial del litoral Català

Tossa de Mar va ser la primera població de la Costa Brava a tenir un hotel, en el sentit modern de la paraula, per allotjar visitants estrangers. Des de llavors ha estat un referent per la seva capacitat d’adaptació als nous temps, mantenint l’essència paisatgística i cultural, disposant d’una oferta turística de qualitat i fent èmfasi en la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. La unió d’aquests factors fan que encara avui, Tossa de Mar sigui un autèntic “Paradís Blau”.

Tossa, font d’inspiració
Entre els anys 1930 i 1936, Tossa es va convertir en pol d’atracció d’artistes de totes les disciplines i procedències, transformant-se en un important nucli d’avantguarda. Als artistes del país que ja sojornaven a Tossa, com Rafael Benet o Pere Créixams, se’ls van afegir artistes de la talla de Marc Chagall, Jean Metzinguer, André Masson, Dora Maar, Georges Kars... o intel·lectuals com Georges Bataille que van instal·lar-se i treballar durant llargs períodes a la vila. Aquesta va ser una època tan eclèctica, que Rafael Benet va qualificar Tossa de “Babel de les Arts”.
Com a resultat de l’estada d’aquests i d’altres artistes a Tossa, i amb la intenció de mostrar part de l’obra que van crear aquí mateix, l’1 de setembre del 1935 es va obrir el Museu Municipal de Tossa, on s’exhibeix, entre d’altres, El Violinista Celest de Marc Chagall. El Museu Municipal de Tossa té l’honor de ser el primer museu d’art contemporani que va existir a l’estat espanyol.
Encara avui Tossa manté aquest atractiu com a font d’inspiració, paisatge, entorn i testimoni d’una història viva que segueix captivant a creadors, intel·lectuals i visitants interessats en la cultura i l’art.

Sempre és plaent retrobar-se de nou amb el “paradís blau”, conèixer la seva singular història i descobrir-ne tots els secrets que guarda


El primer Hotel de la Costa Brava
L’any 1934, amb aquesta extensa colònia d’artistes i intel·lectuals, Tossa ja és coneguda com a destinació pintoresca a diferents països europeus. Aquest mateix any arriben Archie i Nancy Johnstone per posar en funcionament un petit hotel d’onze habitacions. El projecte va ser encarregat a un reputat arquitecte alemany, Fritz Marcus. Un any més tard, l’estiu de 1935 l’hotel obre amb un sorprenent èxit de visitants, majoritàriament anglesos. Fins a set periodistes del News Chronicle i altres del Daily Herald i The Times s’instal·len a Tossa, donant-li encara més projecció internacional.
Uns anys més tard, el 1947, Norman Lewis, considerat el degà dels escriptors britànics de viatges, va instal·lar-se a Tossa per escriure Las Voces del Viejo Mar. A les seves pàgines Lewis va deixar un detallat document, gairebé antropològic i històric, de la vida quotidiana dels pescadors de la vila, reforçant encara més el caràcter pintoresc i autèntic, no tant sols de Tossa de Mar, sinó de la Costa Brava.

El paradís blau, encara avui.
Tossa de Mar ha sabut conservar el seu ric patrimoni cultural, arquitectònic, gastronòmic i paisatgístic, i manté l’essència dels pobles mariners de la Costa Brava. Tossa ostenta el distintiu de Vil·la Marinera atorgat per la Generalitat de Catalunya. Aquest distintiu s’adreça a les poblacions litorals que conserven viva la cultura i l’activitat humana lligada al mar on els paisatges i els espais naturals marins, el patrimoni cultural material i immaterial, els sistemes d’interpretació i valoració, la indústria pesquera i les activitats nàutiques els donen identitat i permeten oferir experiències vinculades a la seva descoberta.
El municipi de Tossa de Mar va adherir-se fa quatre anys al programa i certificació Biosphere. Aquest segell, auditat anualment, garanteix que la destinació aplica criteris de desenvolupament sostenible. Alguns dels beneficis del turisme sostenible que incorpora el segell Biosphere són: el mínim impacte ambiental; afavorir el consum responsable; contribuir a la tolerància intercultural; generar beneficis a través dels recursos de fauna i flora local; promoure la restauració local; la conservació i ús dels jaciments arqueològics i monuments o la millora de la qualitat de vida de la població local.
Tossa fou el bressol del turisme a la Costa Brava, esdevenint al llarg del temps una icona global. Avui segueix essent una destinació referencial del nostre país. Ho ha aconseguit mantenint la seva essència, oferint una immillorable combinació de mar i muntanya, un paisatge únic amb una història que inspira art i cultura, tradicions arrelades, gastronomia i hospitalitat mediterrània.

Oficina de turismede Tossa de Mar
Avinguda del Pelegrí, 25
17320 Tossa de Mar
tel. 972 34 01 08
https://www.visittossa.com
https://www.infotossa.comTossa de Mar: Bressol  del turisme a la Costa Brava

L’inconfusible platja de Tossa, amb barques de pescadors i la Torra de la muralla, imponent.

Una imatge de les muralles de Tossa de Mar.

Una imatge espectacular dels boscos i la platja, a Tossa, i que han estat font d’inspiració de tota mena d’artistes internacionals.

Un escenari de pel·lícula de Hollywood

El salt definitiu de Tossa de Mar com a icona global del paisatge de la Costa Brava esdevé sens dubte a partir del pas per la vila, l’any 1950, d’Ava Gardner, James Mason, Màrius Cabré i Frank Sinatra durant el rodatge de la pel·lícula Pandora i l’holandès errant dirigida per Albert Lewin. Les muralles, els pescadors, la platja i el poble de Tossa van formar part de l’escenari natural del film i van servir de plató de diverses escenes ja immortalitzades al cel·luloide.
Enguany fa 70 anys de la estrena de Pandora i l’holandès errant i Tossa encara conserva mil anècdotes d’aquells moments. A la Vila Vella, en un mirador amb precioses vistes a la platja, una escultura de bronze d’Ava Gardner mirant el mar mediterrani, ens recorda la seva estada.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara