Pagesia viva
La vida de pagès sempre ha estat a la base de qualsevol activitat humana. Ara, malgrat la pressió i l’oblit a què està sotmesa la pagesia, la terra i el bestiar tornen a encaterinar nous pagesos i pageses amb sensibilitat per la feina i respecte per l’entorn rural
Un tou de pagesia
Agricultura de tota mena i ramaderia ben diversa són la base d’una vida pagesa que sempre ha estat substancial al Vallès
Un ofici en progressió residual
La població agrària cau un 41,6 % al Vallès en només cinc anys i es redueix a unes 400 persones d’entre 1,3 milions d’habitants de les dues comarques
La continuïtat persistent de la pagesia vallesana
El Vallès és un espai de transició, una terra de pas, el pati de darrera de la metròpoli, però també és un espai agrari que ha sigut i seguirà essent vital i estratègic per a la nostra societat urbana
Caldes, més enllà de l’horta termal
El clima i el sòl excepcionals a resguard de la muntanya del Farell fan de la vila un rebost important al Vallès, gràcies a una pagesia compromesa i qualificada
De les vaques boges als iogurts ecològics
Can Joans de Lliçà d’Amunt, un cas modèlic de reconversió a l’agricultura i ramaderia ecològica i al producte de Km 0
Cooperatives i associacions per una vida pagesa digna
El canvi dràstic en la manera de fer de la pagesia vallesana no ha pogut tòrcer la seva convicció associativa, que ve d’enrera i apunta al futur
L’Espigall: horta i coneixement
Una iniciativa vallesana per incloure en les explotacions una gestió eficient de tots els factors que determinen l’èxit en la producció agroecològica
La Kosturica: agroecologia i autogestió
Amb la Maria Giner al davant durant vint anys, Can Marquès de Canovelles s’ha consolidat com una proposta de pagesia alternativa pionera
La Magrana Vallesana, 10 anys d’activisme agroecològic
L’associació proveeix més de 300 famílies o nuclis de convivència i es fixa arribar a les 400
Can Farrarons: la baula entre dos móns
Sense deixar la seva proverbial dedicació a la pagesia, a la centenària masia de santa Eulàlia de Ronçana han sabut trobar el futur en la cria de vaques braves
Les millors mongetes del món
A Can Casamada, una explotació familiar amb un trajecte de 25 generacions de pagesia viva de Castellar del Vallès, es centren a produir mongetes del ganxet
L’evolució del paisatge agrari de Montornès
Els conreus ocupaven el 73% del sol del municipi l’any 1950 i ara no arriben al 17%, com posa en relleu un llibre que ho analitza
Hortolans per al consum propi
Crit d’alerta per la reiterada falta de reg a les hortes Vella i del Fruiterar, les més vastes i antigues de Sabadell
Pagesia resistent a la rodalia de Terrassa
Entremig d’un paisatge bigarrat, la Fundació Sant Galderic malda per continuar endavant, aportant qualitat i especificitat a la pagesia terrassenca