Una MIRada a l’espai

El mNACTEC acull una exposició sobre la història de l'estació espacial Mir a través d'una rèplica a escala real

Pep Riera i Creus (text) , mNACTEC (fotografies)

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), amb seu a Terrassa, ha inaugurat l’exposició de llarga durada “Una MIRada a l’espai. Cinema i astronàutica”, que presenta la història i les missions de l’estació espacial Mir durant els seus 15 anys de vida, en un context de cursa en la descoberta de l’espai durant la Guerra Freda. L’exposició vol reflexionar també sobre les relacions d’intercanvi entre ciència i ciència-ficció, mostrar les aportacions de la tecnologia espacial a la vida quotidiana i presentar les missions actuals i futures d’exploració de l’espai.
Una rèplica a escala real de la primera Mir, creada per Grup Mediapro per al rodatge del film Sergio & Serguéi i cedida al mNACTEC, permet als visitants descobrir l’interior de l’estació i experimentar en la pròpia pell com era la vida dins de la MIR. L’any 1986, l’estació Mir va començar a orbitar al voltant de la terra. Operada per la Unió Soviètica i posteriorment per Rússia, va ser la primera estació orbital habitable i un laboratori de proves per a experiments científics i observacions astronòmiques. A més, va registrar rècords de permanència d’éssers humans a l’espai al llarg dels 15 anys que va estar en òrbita.
Inspirada en un dels milers d’històries al voltant d’aquesta estació espacial, la pel·lícula Sergio & Serguéi (Ernesto Daranas, 2018) s’ambienta dins l’estació espacial l’any 1991, en ple esfondrament de la URSS, per narrar la relació entre l’astronauta rus Serguéi Asimov i un radioaficionat i professor cubà que assisteix desolat a la caiguda del bloc comunista.

Cinema, espai i tecnologia
L’exposició s’estructura en quatre àmbits temàtics: A L’astronàutica i l’espai a la gran pantalla s’hi plantegen les relacions entre la ciència i la ciència-ficció; a Explorar l’univers i l’espai. L’última frontera s’hi desenvolupa la història i les principals missions de la MIR; a Gràcies a l’astronàutica s’hi tracta com la tecnologia espacial s’ha aplicat a la vida quotidiana, mentre que a L’espai: futur de la humanitat el visitant s’acosta a les missions espacials actuals i futures.
La rèplica, que ocupa l’espai central de l’exposició, recrea al detall diferents espais de l’estació orbital Mir com ara la zona per dormir, el gimnàs, el laboratori, el centre de control o l’acoblament d’altres naus. El visitant de l’exposició pot accedir i interactuar amb els diferents espais de l’estació espacial. L’exposició també presenta diversos interactius: com és la vida a l’estació MIR, “l’univers friki” en relació a la ciència-ficció i un interactiu 3D gentilesa de l’Agència Espacial Europea amb una visita guiada per l’Estació Espacial Internacional (ISS).
Una MIRada a l’espai

Una imatge de l’exposició que mostra la lluna des de l’estació orbital MIR.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara