187,5M€ més en ocupació per afrontar la crisi de la Covid-19

El Departament de Treball reajusta les polítiques actives davant el context de la pandèmia

Treball, Afers Socials i Famílies reorienta les seves polítiques actives d'ocupació davant el context de crisi socioeconòmica provocada per la Covid-19. El Departament hi destina 185,7M€ per fer front a les conseqüències laborals de la pandèmia i donar suport a persones treballadores, microempreses, autònoms i ens locals.
Aquest pressupost es destinarà bàsicament al foment de la contractació, ajuts a treballadors per compte propi i microempreses per al manteniment de l’ocupació, foment de la formació, reforç de les polítiques d’orientació laboral, i suport al món local per al desenvolupament econòmic i social. També inclou una partida de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat.
Aquests 185,7M€ s’afegeixen als prop de 60M€ que el Departament ja va comprometre el maig en el Pla de xoc per a l’ocupació i als 74,6 M€ en subvencions per a la inserció de persones amb discapacitat, obertes també al maig.

153.000 persones destinatàries
La durada de la crisi sanitària i els seus efectes en el mercat laboral han dut el Departament a mobilitzar de manera transversal tots els recursos possibles per a polítiques actives d’ocupació, que procedeixen fonamental del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), però també del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i altres unitats.
Amb aquest paquet de polítiques actives d’ocupació, el Departament preveu arribar, de manera directa, a un mínim de 153.000 persones destinatàries.
Cal recordar que Catalunya afronta aquesta crisi amb una retallada per part de l’Estat de 86M€, el 22,14% dels fons per a polítiques actives d’ocupació, el que limita les competències de Catalunya i que desproveeix el mercat de treball i les persones treballadores de valuosos recursos que provenen justament de les cotitzacions d’empreses i treballadors.

Foment de la contractació i formació
D’una banda, el nou pressupost destina 40,9 M€ en ajuts a la contractació de persones aturades de col·lectius amb especials dificultats d’accés al mercat laboral, com ara les dones, els joves i les persones migrants. De l’altra, s’amplia el pressupost dedicat a ajuts per a treballadors autònoms i microempreses per al manteniment de la plantilla amb 5 M€. En aquest apartat, també s’inverteixen 13,1 M€ en ajuts a la contractació de majors de 30 anys.
Pel que fa a la formació, es destinaran 62,4 M€ a programes adreçats a persones en situació d’atur i per a persones ocupades que estan o han estat afectades per un expedient de regulació d’ocupació.

Orientació laboral i suport al món local
El nou pressupost per reforçar-se davant la crisi derivada de la pandèmia inclou una partida de 26 M€ en subvencions a ajuntaments, entitats i agents socials per a programes de suport i acompanyament a les persones treballadores per a la seva inserció al món laboral. Així mateix, es destinaran 42,6 M€ per a l’elaboració de plans de promoció econòmica local i foment de l’economia productiva, així com programes d’orientació, formació i inserció en barris desafavorits i comarques amb necessitats de reactivació econòmica.

Suport a les persones amb discapacitat
Una altra partida són els 13,6 M€ per als Centres Especials de Treball per a la integració laboral de persones amb discapacitat física, intel·lectual i malaltia mental.
Aquest pressupost es destinarà a ampliar l’ajut al salari per als treballadors amb discapacitat d’especial dificultat que passarà del 50% al 55% de l’SMI. També consolidarà el programa per a la concessió de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades en els CET per a l'any 2020 amb un ajut del 25% de l’SMI per a cada treballador i l’ajut als equips tècnics de suport.

Per a més informació, podeu consultar el web del Departament: treball.gencat.cat

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara