Som del Montseny, altaveu de creació musical

Al llarg de gairebé deu anys, l'associació ha esdevingut el principal canal de difusió de la música alternativa als pobles del Baix Montseny

Oriol Serra (text i fotografies)

El Baix Montseny presumeix des de fa més de dues dècades d'acollir una de les microescenes més fèrtils i arrelades del panorama musical català. Una escena que es va començar a definir durant la recta final del segle xx i que s’ha acabat de consolidar els darrers anys, en gran part gràcies a l'activitat de Som del Montseny, una associació sense ànim de lucre que ha esdevingut el principal altaveu de la creació autòctona d’aquesta subcomarca, alhora que n'ha dinamitzat els pobles amb una programació cultural estable.
Arran de l'aturada general motivada per la pandèmia de la Covid-19 i de les restriccions que se n'han derivat, els seus responsables aprofiten per fer balanç de gairebé una dècada de trajectòria durant la qual han impulsat el seu propi festival i han programat desenes de concerts als municipis de Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni. També aprofiten per començar a planificar un desè aniversari que esperen poder celebrar, si tot va bé, el setembre de l'any vinent.
Tant les vuit edicions del festival Som del Montseny com la resta d'activitats programades per l'entitat han arribat a esdevenir autèntics punts de trobada tant per a artistes com per aficionats a la música alternativa d'arreu del país. Per escenaris com els del centre cultural Can Balmes, a Palautordera, el pati de les Escoles Velles, a Sant Esteve, o el casal popular La Clau, a Sant Celoni, hi han passat exponents de l'escena local com Joan Colomo, Zeidun, Esperit!, Les Cruet, Liannallull o Matagalls, però també referents nacionals o fins i tot internacionals com Pau Riba, Dorian Wood, Th'Booty Hunters o Els Surfing Sirles –el nom de “Som del Montseny” es deriva d'una de les cançons més populars d'aquests últims.
Aquest 2020, però, la pandèmia ha trastocat els plans de l'entitat. "Teníem previst dur a terme la novena edició del festival el juny passat i ara preveiem fer-la el juny vinent", explica el seu president, Jordi Campdepadrós. “Provarem de mantenir el mateix cartell que ja havíem presentat, i de cara al setembre organitzar una festa per celebrar el desè aniversari", indica. Tot dependrà de com evolucioni la pandèmia, és clar, però els responsables de Som del Montseny afronten el futur amb la determinació de qui fa camí superant tota mena d'obstacles.
Actualment tenen una bona relació amb els ajuntaments, però no sempre ha estat així. “Els ajuntaments no solen veure la música en directe amb gaire bons ulls, i quan vam començar l'entesa solia ser força complicada”, apunta Campdepadrós. Amb el pas dels anys, però, la cosa ha canviat. “Nosaltres ens hem sabut fer entendre, i ells s'han adonat que generem una oferta cultural i que alhora fidelitzem un públic", argumenta. "A més d'haver donat veu a l'escena local, durant tot aquest temps hem ofert al públic del Baix Montseny la possibilitat de gaudir de la cultura sense haver de sortir d’aquí", afegeix la vicepresidenta de l'entitat, Noelia González.

Fent xarxa de sotabosc
Un dels grans mèrits d'entitats com Som del Montseny ha estat el d'haver contribuït a descentralitzar el mapa català de la música alternativa i underground. Fins al punt que el nom de l'associació ha esdevingut un referent per a públic, músics i agents del sector cultural català. "Tot i que la nostra raó de ser és l'escena que tenim més a la vora, tenim bona relació amb moltes bandes d'arreu de Catalunya i de l’Estat. En el fons, portar gent de fora a tocar al Montseny també ha estat una manera d'enriquir l'escena autòctona", explica Noelia González.
Som del Montseny és una de les entitats que al llarg dels darrers mesos s'han adherit a Sotabosc, una plataforma constituïda l'agost passat amb l'objectiu d'aglutinar tots els col·lectius sense ànim de lucre que es dediquen a programar cultura underground a Catalunya. A hores d'ara ja són més de quaranta les associacions que s'hi han adherit arreu del país. A més de Som del Montseny, també hi són presents altres entitats vallesanes com Arcada Koncerts (Granollers), Col·lectiu Punkaires (Granollers), Incívic Zone (Sant Feliu de Codines), Can Marigó (la Roca del Vallès) o Casa Masferrer (Montornès del Vallès).
Som del Montseny,  altaveu de creació musical

Matagalls.

Una actuació del celoní Joan Colomo.

Chaqueta de Chándal.

Les celonines Tecum Terra al Pati del Cau, en el marc de la festa major d'hivern de Santa Maria de Palautordera organitzada per Som del Montseny.

Somebody.

Pau Riba amb Mau Boada membre de Zeidun i Esperit!

Del Gessamí de Sant Esteve a Can Balmes de Palautordera

Les arrels de Som del Montseny es remunten als concerts que Campdepadrós organitzava al restaurant El Gessamí de Sant Esteve de Palautordera. "Al Gessamí hi vam consolidar una primera programació estable, però encara trobàvem a faltar espais on poder programar propostes que sovint no encaixaven a la majoria de circuits", recorda. Per exemple, tenien clar que faltava un espai alternatiu a la festa major de Sant Esteve. L'estiu de 2011, algunes de les persones que acabarien formant l'entitat van provar de generar aquest espai tot programant un parell de concerts al carrer Major. “A l'Ajuntament no li va fer gaire gràcia i ens van cridar l'atenció. Llavors vam decidir constituir-nos com a associació per tenir una mica més de força".
L'acta de constitució de Som del Montseny data del mes de setembre de 2011. La seva carta de presentació va ser un doble concert dels grups Macho i Ask The Dust a l'equipament municipal El Corral de Sant Esteve, el març de 2012. Al cap d'un mes va tenir lloc a la carpa del Circ Cric, encara a Sant Esteve, la primera edició del festival. Hi van actuar, entre d'altres, els grups Assot, FP i Mates Mates. Al cap d'un any, el festival es va traslladar a la masia Can Balmes de Santa Maria de Palautordera, on s'ha celebrat des d'aleshores. "Vam arribar a Can Balmes en un moment en què no hi havia activitat. En certa manera, nosaltres vam ser qui va posar aquell espai en marxa", destaca Campdepadrós.
A hores d'ara, Som del Montseny compta amb una junta integrada per sis persones, a més de tota una xarxa de col·laboradors la tasca dels quals és essencial a l'hora de programar esdeveniments. També compta amb el suport d'altres entitats culturals del Baix Montseny com Hora Roja o Breda Acció Musical. Més enllà del festival anual, i al marge dels concerts organitzats al llarg de l'any, destaca a la seva programació el cicle de tardor Amb Empremta d'Autor, centrat en formats com el de la cançó d'autor i celebrat des de fa quatre anys en diversos escenaris de Sant Esteve. A més, l'any 2019 Som del Montseny va posar en marxa el fanzine Tritó Negre, una eina de difusió de l'activitat cultural a l'entorn montsenyenc.

La junta de Som del Montseny en una reunió per videoconferència, tan actual. A dalt, d'esquerra a dreta, Jordi Campdepedrós, Carles Jove, Sílvia López. A baix, d'esquerra dreta, Noelia González, David Vendrell, Ana Sánchez, Lluce Vendrell i Nico Flors.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara