Del Gessamí de Sant Esteve a Can Balmes de Palautordera
Les arrels de Som del Montseny es remunten als concerts que Campdepadrós organitzava al restaurant El Gessamí de Sant Esteve de Palautordera. "Al Gessamí hi vam consolidar una primera programació estable, però encara trobàvem a faltar espais on poder programar propostes que sovint no encaixaven a la majoria de circuits", recorda. Per exemple, tenien clar que faltava un espai alternatiu a la festa major de Sant Esteve. L'estiu de 2011, algunes de les persones que acabarien formant l'entitat van provar de generar aquest espai tot programant un parell de concerts al carrer Major. “A l'Ajuntament no li va fer gaire gràcia i ens van cridar l'atenció. Llavors vam decidir constituir-nos com a associació per tenir una mica més de força".
L'acta de constitució de Som del Montseny data del mes de setembre de 2011. La seva carta de presentació va ser un doble concert dels grups Macho i Ask The Dust a l'equipament municipal El Corral de Sant Esteve, el març de 2012. Al cap d'un mes va tenir lloc a la carpa del Circ Cric, encara a Sant Esteve, la primera edició del festival. Hi van actuar, entre d'altres, els grups Assot, FP i Mates Mates. Al cap d'un any, el festival es va traslladar a la masia Can Balmes de Santa Maria de Palautordera, on s'ha celebrat des d'aleshores. "Vam arribar a Can Balmes en un moment en què no hi havia activitat. En certa manera, nosaltres vam ser qui va posar aquell espai en marxa", destaca Campdepadrós.
A hores d'ara, Som del Montseny compta amb una junta integrada per sis persones, a més de tota una xarxa de col·laboradors la tasca dels quals és essencial a l'hora de programar esdeveniments. També compta amb el suport d'altres entitats culturals del Baix Montseny com Hora Roja o Breda Acció Musical. Més enllà del festival anual, i al marge dels concerts organitzats al llarg de l'any, destaca a la seva programació el cicle de tardor Amb Empremta d'Autor, centrat en formats com el de la cançó d'autor i celebrat des de fa quatre anys en diversos escenaris de Sant Esteve. A més, l'any 2019 Som del Montseny va posar en marxa el fanzine Tritó Negre, una eina de difusió de l'activitat cultural a l'entorn montsenyenc.
La junta de Som del Montseny en una reunió per videoconferència, tan actual. A dalt, d'esquerra a dreta, Jordi Campdepedrós, Carles Jove, Sílvia López. A baix, d'esquerra dreta, Noelia González, David Vendrell, Ana Sánchez, Lluce Vendrell i Nico Flors.