Mor Santiago Cucurella, membre del Consell Assessor de Vallesos

Vicenç Relats (text)

El polifacètic historiador, professor i escriptor Santiago Cucurella i Fernàndez, que havia estat membre del Consell Assessor de Vallesos des del primer dia, va morir el passat 25 de febrer, als 61 anys, víctima d'un càncer diagnosticat encara no feia un any..
President de Contrapunt-Unesco i vicepresident de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco, va ser un activista cultural infatigable, al servei d'una idea fonda de civilitat. Va ser un gran mestre no només per als que van tenir-lo en aules d'institut o de la Fundació Universitària Martí l'Humà, que amb tanta obstinació va crear i dirigir a la seva estimada vila de la Garriga, sinó que la seva petja arriba més enllà. La mort el va atrapar quan, feliçment prejubilat, es disposava a fer més intensament d'avi, d'hortolà, d'escriptor, d'editor..., perquè d'il·lusions i de feina no n'hi faltaven.
Compromès amb "la nació completa" –de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó–, a primers dels anys 90 ja preconitzava amb lucidesa un "independentisme útil", com a eina essencial per aconseguir més justícia social i la llibertat nacional. Al número 3 de Vallesos (primavera del 2012) ens va regalar un article preciós de la seva experiència de les tràgiques riuades del 1962, que va viure al Montcada i Reixac de la seva infantesa, que us recomanem vivament de rellegir.
Ja greument malalt, al seu darrer mail del 18 de novembre passat, ens deia: "Segueixo amb deteniment l’actualitat del país. El 9N vaig anar a votar amb tota la il·lusió del món. Esperem que el procés arribi a bon port. No hi faltaran els meus esforços en la mesura que pugui, ni que sigui enviant energies positives".
Doncs això, benvolgut Santi, gràcies per tot i segueix-nos enviant energies positives. Per al procés i per tot el que ens calgui per esdevenir, com tu, d'una mena de gent "neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!"