Les “places de 9” vallesanes

Al Vallès hi ha onze municipis on s’hi han pogut veure castells d’aquesta alçada

Anna Marín Porta (text)

Una “plaça de 9”, com el seu nom indica, és un indret on s’hi ha aixecat, com a mínim, un castell de nou pisos. Per extensió, també s’anomena “plaça de 9” un municipi on s’hi ha vist un castell d’aquesta alçada. En l’àmbit casteller, tenir el títol de “plaça de 9”, significa que al teu poble o ciutat s’hi fan bones diades i grans castells. No deixa de ser un reconeixement, valorat per aficionats i castellers. La colla que ha fet aquest primer castell de nou pisos d’una plaça, s’emporta tot el mèrit i sovint s’hi posa una placa que recorda l’efemèride.
A nivell més general, podríem dir que, com més places de 9 té una comarca, més rellevància té dins el món casteller. Entre el Vallès Oriental i l’Occidental sumen fins a onze places d’aquesta categoria. La primera, per història, va ser Terrassa el 1988. L’última, una de ben original: el cim de la Mola, a Sant Llorenç del Munt. Un 3 de 9 amb folre que els Minyons van descarregar per commemorar el seu 35è aniversari i recordar les seves arrels més excursionistes.
El fet més curiós d’aquest mapa de places de 9 vallesanes, és que totes les places han estat inaugurades pels Minyons de Terrassa. Evidenciant, així, la seva intenció de difondre i desenvolupar el fet casteller al seu entorn.
Les “places de 9” vallesanes

Els Minyons, coronant el castell de 9 a la Mola. Foto: Minyons de Terrassa.

Places de 9

Al mapa, es pot seguir l’evolució del fet casteller als vallesos seguint un ordre cronològic. A cada població s’hi explica el nom de la plaça, la colla que va inaugurar-la, el castell que van fer i l’any que es va convertir en plaça de nou.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara