Cap de Colla

El joc de cartes dels castellers

Xavier Vallverdú i Poblet (text)

El Cap de Colla és un nou joc original de cartes i daus en què es descriu de manera fidel el fet casteller i el concurs de castells. Els jugadors faran servir les cartes per assajar el seu castell i aconseguir la gent necessària per carregar les millors construccions. Un cop anunciats els castells de cada colla, els daus portaran la sort a la plaça per determinar si la colla els carrega i descarrega.
Aquest és el primer projecte de Coopula, l’editorial fundada per dos músics de Bongo Botrako, Xavier Vallverdú i Nacho Pascual (a la imatge de sota). Coopula pretén explorar la literatura, la música, les arts plàstiques i els audiovisuals, amb un objectiu clar: promoure la llibertat i cooperació creativa. De moment ha començat al món dels jocs amb aquesta creació pròpia sobre el món casteller.
El prototip del Cap de Colla va ser presentat el desembre passat a la fira DAU de Barcelona on va tenir molt bona acollida. Oriol Comas i Coma comissari de la fira i expert en jocs, va valorar així l’oferta lúdica: “Tot el fet casteller en un joc de cartes. L'encert en l'ordre dels castells, el repte de fer un castell abans que les altres colles, el risc de fer un castell al límit de les possibilitats de la teva colla, la bona gestió dels intents, el gran final dels pilars. Cap de colla és el joc de la gent que ens emocionen els castells i de la gent a qui agraden els jocs addictius”.
El Cap de Colla rep el suport de la comunitat castellera a través de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. És producte oficial de la marca Castells i, d’aquesta manera, recolza directament el món casteller.
Ara el joc ja està a punt i surt aquest mes de maig. En aquesta temporada 2015 té previst visitar les principals diades castelleres arreu de Catalunya. Podreu trobar més informació a les xarxes socials @CapdeCollajoc i al web www.capdecolla.cat.