Tossa de Mar: bellesa natural, patrimoni històric i artístic

Tossa de Mar i la seva costa configuren un dels paisatges més emblemàtics de la Costa Brava

Pep Gonzalez i Creu (text) , Jordi Ferré (fotografies)

A vol d’ocell, l’abrupta línia de costa de Tossa, intercalada de penya-segats i de petites cales i platges de gran bellesa, dóna pas a una zona de muntanya d'interès natural remarcable: el massís de Cadiretes, una important reserva ecològica que ocupa gairebé la totalitat del terme municipal de Tossa. Però aquesta bellesa natural, indiscutible, es complementa encara amb un important patrimoni històric i artístic, fruit de la seva llarga història, en la qual els vestigis prehistòrics donen pas a una Turissa romana, a una Tursa medieval i a una Tossa moderna convertida primer en refugi d’artistes i intel·lectuals i després en generosa amfitriona de turistes i visitants.

Una escapada a Tossa
Pel visitant atent, i a banda de poder passejar per l’únic recinte emmurallat que encara existeix en tota la costa catalana (el recinte medieval de la Vila Vella, del s. xiii), Tossa ofereix joies de l’època romana. Així, a més d’altres vil·les menys importants, es pot visitar la Vil·la Romana dels Ametllers, on es combinen una vil·la urbana de gran riquesa i una vil·la rústica que dóna fe de la seva activitat agrícola i marítima, i que està considerada com una de les vil·les rurals més interessants de l’antiga província romana de Tàrraco.
El Museu de Tossa destaca per la seva col·lecció de pintura moderna, fruit de l’estada de nombrosos pintors nacionals i estrangers a la vila entre els anys 1930 i 1936, molts dels quals han arribat a ser figures de primer ordre en el món de l’art. L’obra de Marc Chagall El Violinista Celest hi té un lloc destacat.

Una visita a Tossa és una opció ben recomanable per escapar-s’hi qualsevol dia (o tota una setmana) des del Vallès estant


Sabors i olors davant del mar
El Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània, situat al Far de Tossa, és una visita interessant per a tota la família, ja que mostra d’una manera molt didàctica i entenedora tot el que representa el món dels fars: la seva tecnologia, personalitat, història, evolució, la vida dels faroners, etc.
Quan parlem de Tossa, no es pot deixar de banda la seva gastronomia, un festival de sabors i olors que embriaguen l’olfacte i desperten la passió dels millors paladars. Els plats de barca, elaborats a la manera dels antics pescadors, com per exemple el cim i tomba, tenen sens dubte un lloc destacat a la cuina local, però també els suquets, els arrossos, els peixos al forn, el marisc, etc.
Amb tot aquest patrimoni a l’abast, Tossa és un indret que ofereix moltes possibilitats a qui la visita: des de fer un bany a qualsevol de les platges i cales del municipi, perdre’s una estona pel barri antic i passejar per la vila medieval de la Vila Vella o el barri de pescadors de Sa Roqueta, fins a seguir a peu la ruta del camí de ronda, fer una excursió en BTT per algun dels camins senyalitzats, practicar un munt d’esports d’aigua o de terra, o entaular-se per gaudir d’un bon àpat entre amics.
Tossa de Mar: bellesa natural, patrimoni històric i artístic

Una imatge de capvespre del recinte emmurallat de la Vila Vella de Tossa. A pàgina següent, a sobre una cala de Tossa i, a sota un plat elaborat a la manera dels antics pescadors i una imatge del camí de ronda.

Un plat elaborat a la manera dels antics pescadors.

Una imatge del camí de ronda.

Una cala de Tossa.

El recinte emmurallat de la Vila Vella

Entre els seus principals monuments cal destacar l’únic recinte emmurallat que encara existeix en tota la costa catalana: el recinte medieval de la Vila Vella, del s. XIII. Passejar pels seus carrerons és com viatjar a èpoques passades, perquè cadascuna de les seves pedres traspua història i cadascun dels seus racons té alguna cosa per explicar.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara