El Vapor Aranyó, museu del treball i de la indústria viva

L’emblemàtica fàbrica tèxtil centenària de Santa Perpètua de Mogoda, rehabilitada juntament amb tot el seu entorn urbà, allotja la seu central del MTIV

Cesca Mejías , Núria Traveset (text) , Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda (fotografies)

El treball i les dones, el procés de transformació de poble agrari a industrial, l’evolució del treball i el seu impacte en la societat són els grans temes que presenta el singular Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), de Santa Perpètua de Mogoda, inaugurat la primavera passada, que és el primer de Catalunya dedicat a analitzar la trajectòria i la cultura del món laboral. La seu central del museu es troba a l’edifici emblemàtic de la fàbrica Vapor Aranyó, de més de 160 anys d’història i exemple únic de l’arquitectura tèxtil al municipi.
Santa Perpètua de Mogoda compta amb onze polígons industrials amb empreses destacades i on la innovació està configurant progressivament un nou model. Amb un passat rural que conviu amb un món industrialitzat i de manufactura avançada, el MTIV s’ha convertit en una nova marca turística de la vila, que també dona a conèixer el seu llegat històric, el seu passat rural, la industrialització posterior i el present que ja apunta cap al futur d'una indústria 4.0.
La seu principal del Museu va obrir al públic el 4 de març amb una gran festa ciutadana. “Inaugurem el MTIV després d’anys de treballs i recuperem el Vapor Aranyó, una senya d’identitat perpetuenca imprescindible del nostre patrimoni històric, arquitectònic i cultural”, manifestava l’alcaldessa de la vila, Isabel Garcia. “El nou Museu és l’únic de Catalunya que tracta de forma exclusiva l’evolució del món del treball i la indústria i això ens dona singularitat”, remarcava l’alcaldessa.

El paper de la dona
El MTIV tracta la realitat del treball centrada en el paper de la dona i en la importància del Vapor Aranyó en la industrialització. L’equipament explica la història laboral de la ciutat i del conjunt de municipis catalans, des de la prehistòria fins a l’actualitat, fent una reflexió final sobre el futur del món del treball. El nou equipament cultural vol retre homenatge i record a les dones que van treballar a l’antiga fàbrica i que van marcar la història de la indústria tèxtil de Santa Perpètua i del país. I és que el MTIV, a més a més, està situat a la plaça del 8 de març, amb una clara intenció per defensar i reivindicar la igualtat i els drets de les dones i avançar cap a una societat més justa i pròspera per a tothom.
L’exposició permanent del Museu ocupa la totalitat de la planta alta de la nau gran del Vapor Aranyó, amb una superfície útil de més de 500 metres quadrats. El discurs expositiu i el seu disseny s’adapten a l’arquitectura de l’espai i potencien aquest edifici industrial i la seva estructura també com a part de la pròpia exposició. Des de l’entrada de la primera planta es poden veure els arcs diafragmàtics que configuren aquesta part alta de la nau, característica pròpia del Vapor.

L’impacte en la societat
La proposta museològica explica l’impacte i l’evolució del treball i la industrialització a la societat posant l’accent en el trajecte de la dona en el món laboral i s’estructura en dos grans àmbits temàtics, el treball i l’oci, que es van complementant i dialoguen al llarg del recorregut en una forma circular. De fet, El concepte del treball es tracta de forma transversal, enllaçant el treball laboral remunerat amb el treball familiar domèstic, contraposant-lo al temps lliure i d’oci. Així, l’espai expositiu s’estructura en vuit grans àmbits: el propòsit; el món rural; el treball i la vida familiar; la primera industrialització; altres maneres de treballar; l’arrencada industrial; quin futur té el treball?; i l’oci, que ocupa l’espai central de l’exposició i en paral·lel a cada període que es va mostrant. L’abast cronològic del MTIV s’inicia a la prehistòria i es va relligant fins als nostres dies, amb especial èmfasi en la transformació d’un poble rural dedicat a l’agricultura i la ramaderia, com va ser Santa Perpètua, evoluciona fins a convertir-se un municipi amb un fort accent industrial i logístic.

Peces del patrimoni local
El MTIV recupera peces originals de la col·lecció del fons patrimonial local. Algunes formaven part de l’antiga exposició permanent que es mostrava a les antigues dependències de la Granja Soldevila, mentre que d’altres no s’havien exposat mai, tot i formar part del fons patrimonial. També s’hi han incorporat peces noves per mostrar l’etapa més contemporània del municipi, fruit d’un degoter constant de donacions de peces per part de veïns i veïnes.
El discurs expositiu del MTIV té continuïtat a l’edifici annex de la Caldera. Es tracta d’una petita construcció de dues sales on es poden veure l’antiga màquina de vapor i la caldera que nodrien d’energia la fàbrica, totalment restaurades, com a elements originals i significatius d’aquest espai.
Paral·lelament, la planta baixa del Museu acull la Sala Telers, una gran sala polivalent i diàfana, espai neuràlgic de la programació cultural professional de Santa Perpètua, que es presenta amb el títol d’Efímera, que també acull activitats del MTIV i que complementa el tarannà cultural d’aquest equipament.
El Vapor Aranyó, museu  del treball i de la indústria viva

El Vapor Aranyó, seu principal del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) de Santa Perpètua de Mogoda.

Imatge d'una sala del museu.

La inauguració amb l’alcaldessa Isabel Garcia i el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent.

Una sala de la Granja Soldevila, una de les seus del MTIV.

Persones fent una visita al museu.

Un treballador fent la restauració de l’antic vapor.

Imatge d'una sala del museu.

Una oferta radial, repartida en tres seus

El Museu del Treball i la Indústria Viva consta de tres seus museïtzades. L’espai central i principal està situat al complex del Vapor, però edificis emblemàtics i d’alt valor patrimonial –com són la Granja Soldevila i el conjunt parroquial de l’església de Santa Maria l’Antiga o Santiga– completen l’oferta museística amb enfocaments temàtics per aprofundir en el sector agroalimentari, que ha estat importantíssim en l'economia del municipi des dels seus orígens i que complementen el relat general del Museu.
La Granja Soldevila, residència modernista que va acollir una empresa pionera amb la patent de llets maternitzades i altres derivats làctics a finals del segle XIX, acull quatre dependències museïtzades a la planta baixa. En aquest indret, s’explica la transformació del model productiu amb el canvi d’una activitat agrícola, que durarà fins a finals del segle XIX, cap a un nou model de producció industrialitzada. També mostra el sistema de vida en una colònia agrícola i com funcionava una indústria agroalimentària de principis del segle XX. Les sales del MTIV de la Granja Soldevila es poden visitar els primers caps de setmana de mes, de les 11 del matí a les 2.
En un futur, també serà centre radial del Museu un espai a la zona de l’antiga rectoria del conjunt arquitectònic de l’església de Santiga. L’Edat Mitjana, els ritmes i els cicles de treball al camp centraran el discurs. Actualment, s’han realitzat els treballs d’adequació estructural d’aquest espai patrimonial amb la previsió d’una nova fase de prospeccions i intervencions arqueològiques, que permetran explicar millor el passat romà d’aquest emplaçament, origen del municipi actual, i així poder realitzar la segona fase d’adequació arquitectònica i museogràfica.

Una sala del museu.

Un projecte de rehabilitació amb fons FEDER

La proposta d’Indústria Viva del MTIV neix de la voluntat de donar a conèixer les empreses del municipi i les formes de treball actuals i vincular-les perquè puguin expressar el procés transformador cap a una indústria avançada. Aquesta proposta està en fase de construcció i suposa una branca del turisme industrial, que com a tret diferencial liderarà aquest museu municipal. L’objectiu és unir passat industrial amb el present per apropar aquest patrimoni a través d’un programa que posarà en relleu la importància d’algunes de les empreses locals, fent-les visitables, ja sigui in situ o dins la seu principal del museu, a través de les noves tecnologies.
El MTIV forma part del projecte turístic industrial Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva, un projecte de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda que ha comptat amb una subvenció d’1.361.560,64 euros de la Unió Europea a través del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER). El MTIV també ha rebut ajuts de la Diputació de Barcelona per un import total de 880.780,32 euros. Els ajuts europeus han contribuït a la museïtzació i a la rehabilitació integral de la nau alta de l’antiga fàbrica, la urbanització dels jardins i de la nova plaça del 8 de març.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara