Geoparc Orígens, un territori UNESCO sorprenent

Al Geoparc Orígens pots fer un viatge en el temps per descobrir la formació dels prineus, com van viure els dinosaures, conèixer l'evolucio dels humans, tradicions preservades i degustar productes locals únics

El Geoparc Orígens es troba al vessant sud dels Pirineus catalans, a les terres de Ponent, i abasta més de 2.000 quilòmetres quadrats de superfície que inclouen dinou municipis de les comarques del Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.
Al Geoparc Orígens s’hi pot realitzar un autèntic viatge en el temps per descobrir els orígens i l’evolució de la Terra i de la vida, des del Big Bang fins al present. S’hi pot gaudir d’experiències diverses i impressionants com seguir el rastre dels últims dinosaures que van viure a Europa o recórrer espectaculars congostos com el de Mont-rebei o el de Collegats. Així mateix, el Geoparc permet resseguir les passes de la humanitat des de la prehistòria fins a l’actualitat a través d’un ampli ventall de visites i activitats. Avui encara es pot viure l’essència d’aquest territori transmesa pels seus habitants, es pot gaudir de tradicions festives i degustar productes locals. Finalment, el Geoparc Orígens presenta un altre gran valor: l’entorn rural i allunyat de les grans metròpolis que permet gaudir d’un dels millors cels estrellats de Catalunya, fet que li ha valgut el certificat de qualitat Starlight.

Els darrers dinosaures d’Europa
Els dinosaures habitaven el territori del Geoparc fins que van patir les conseqüències de la caiguda d’un meteorit ara fa uns 66 milions d’anys. Aquests grans gegants ens han deixat diferents rastres de la seva existència, com ossos, petjades i ous, que es poden observar a través de diversos centres com el Museu de la Conca Dellà a Isona o el Centre Dinosfera a Coll de Nargó, així com diversos jaciments visitables amb guies o lliurement. Per comprendre com eren els paisatges i ambients d’aquella època es pot visitar el Centre d’interpretació del Montsec a Vilanova de Meià on es mostren exemplars molt ben preservats d’animals i plantes que van viure en un llac de fa uns 125 milions d’anys.

El Geoparc Orígens està compromès en divulgar els seus valors patrimonials per tal d’avançar cap a una societat més sostenible, respectuosa i orgullosa del seu territori.


La immensitat de l’univers
Però per conèixer l’origen de la vida també cal mirar cap al cel. Al Geoparc hi ha un cel fosc espectacular, lliure de contaminació. El millor lloc per fer-ho és el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) a Àger. El PAM ofereix visites diürnes i nocturnes, entre els seus equipaments destaca el planetari multimèdia 3D digital amb cúpula mòbil únic al món, on es projecten espectacles audiovisuals i es pot descobrir el cel nocturn en qualsevol punt del planeta i època.

Natura ben viva
El congost de Mont-rebei és el més impressionant de Catalunya amb 500 metres de parets calcàries de caiguda vertical. Es pot creuar per l’aigua, a través del riu Noguera Ribagorçana, o a peu seguint un camí de ferradura excavat a la roca que el travessa d’extrem a extrem. S’hi pot accedir des de la vessant sud per Àger o pel nord per Sant Esteve de la Sarga on es pot visitar el centre de la Masieta que es troba obert en èpoques de màxima afluència. També destaca la Reserva de Boumort ja que és una manera de lliurar-se a la natura en el seu estat més pur. Hi habita la població de cérvol més important de Catalunya que ofereix el seu espectacle sonor a la tardor (la brama). Boumort es pot gaudir tot l’any a través d’excursions a peu o guiatges en 4x4. També hi són presents les quatre espècies de voltors d’Europa que juntament amb la zona de la Terreta, a Tremp, que disposa del centre el Casal dels Voltors.

El rebost del Geoparc ofereix una àmplia varietat de productes locals, com la girella, la coca de recapte o els vins de muntanya, etiquetats amb motius geològics, i una cuina pròpia que no té pèrdua!


Històries humanes
Al Geoparc es pot conèixer com eren i com vivien els primers pobladors humans del nostre territori. Des d’Espai Orígens, a Camarasa, es pot visitar la Roca dels Bous, el Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai, o la Cova del Tabac, que conté pintures rupestres declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Gerri de la Sal és un dels pocs pobles de Catalunya on es produeix sal sense aigua de mar. Al Reial Alfolí de Gerri, antic magatzem de sal ara reconvertit en museu, s’hi troba una exposició per descobrir com l’explotació salina va influenciar el passat d’aquest poble i d’on treuen la sal. A les Botigues Museu de Salàs de Pallars, els diferents espais t’ajudaran a recórrer la història dels béns de consum quotidià, de la publicitat i el packaging al llarg d’un segle, entre el 1870 i el 1970.
El Castell i la Col·legiata de Mur juntament amb els Castells de Llordà, Sant Gervàs o el Castell d’Àger i Col·legiata de Sant Pere d’Àger, són testimonis d’una frontera entre cristians i musulmans durant els segles x i xi. Les seves visites guiades permeten conèixer les fascinants històries cavalleresques i el protagonisme dels personatges femenins en l’Edat Mitjana.
L’aigua i la natura són els elements identitaris de la Vall Fosca, a la zona nord del Geoparc. En aquesta vall esculpida per gel, l’any 1914 es va posar en funcionament la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya a Capdella. La central, encara operativa, és també un museu on s’expliquen tots els canvis que va provocar la construcció d’aquesta gran obra en una petita vall.
Al Geoparc s’hi preserven diverses tradicions culturals ancestrals. Les falles, la festa del foc que dona inici a l’entrada de l’estiu, se celebra cada 17 de juny a la Pobla de Segur. La festa dels Raiers commemora un ofici històric que consistia a transportar fusta pel riu amb embarcacions fetes amb la mateixa fusta. Se celebra a la Pobla de Segur i Conca de Dalt, a principis de juliol, i a Coll de Nargó, a mitjans d’agost. Ambdues tradicions han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Geoparc Orígens, un territori UNESCO sorprenent

Una representació del dinosaures que van habitar aquestes terres. Foto: Vigeocult/Geoparc Orígens.

Una imatge d’una parella degustant productes locals enmig de la natura. Foto: Jordi Peró i Llibert Cases.

Una colla de persones fent senderisme. Foto: Festival de senderisme. Jordi Peró.

Una imatge d’una visita d’observació del cel al planetari del Montsec. Foto: Parc Astronòmic del Montsec - Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

La formació dels Pirineus

Observant el paisatge es pot entendre com es van formar els Pirineus, la unitat de relleu més important de la Península Ibèrica, originada fa entre 85 i 24 milions d’anys. Al llarg dels rius que creuen el Geoparc de nord a sud, es troben diversos punts que il·lustren els episodis d’aquesta història. Un dels emplaçaments més rellevants és el congost de Collegats, un fascinant paratge ple de geologia, natura i llegendes. S’hi pot arribar en cotxe i des d’allà fer diverses rutes a peu. Els panells explicatius al llarg dels itineraris donen pistes que ajuden a comprendre la formació dels Pirineus.

Epicente, centre de visitants del Geoparc Orígens

A l’Epicentre, l’espai d’acollida al visitant i centre d’interpretació s’expliquen els valors del Geoparc amb més de 700 m2 d’espais expositius. Està situat al passeig del Vall, 13 a Tremp (Pallars Jussà).

Tel. 973653470,
epicentre@pallarsjussa.cat,
www.pallarsjussa.net

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara