Tastets, premis, tradicions, desitjos
Arriba en un moment que una altra carpeta d’aquesta publicació, la titulada Ànima tèxtil, inclosa al Vallesos número 22, de desembre del 2021, acaba de ser guardona amb el prestigiós Premi Especial de Patrimoni Industrial Bonaplata 2023, en la categoria de Difusió, atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència, la Tècnica i de l’Arqueologia Industrial de Catalunya. Un nou premi –i ja en són uns quants!– que ens omple d’orgull, que reconeix el nostre interès per contribuir a recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya i que ens encoratja en la tasca de difondre el patrimoni i la memòria popular vallesana en sentit ampli, així com la vàlua de persones d’aquest territori que en són referents.
Entre els nombrosos articles de patrimoni d’aquest número, també us agradarà descobrir que el joc del quinto, tan característic de les festes de Nadal, té un arrelament especial al Vallès, on hi és més que centenari, ja que la referència més antiga està documentada el 1910 a Sabadell, tot i que sembla que ja s’hi jugava a finals del segle xix. Una rifa popular que porta a fer festa i comunitat i que avui és en plena expansió a moltes localitats, sovint a benefici d’entitats socials i solidàries.
Encara en el marc nadalenc, hi trobareu també que, en la celebració dels cinquanta anys de la creació de la comunitat benedictina al santuari de Puiggraciós, el dia de Cap d’Any vinent, a trenc d’alba, a les 7 del matí, s’hi farà una singular ballada de sardanes, amb la cobla Principal de Terrassa. Com en altres punts emblemàtics del país, la benvinguda al nou any 2024, mentre surten els primers rajos de sol, es podrà compartir amb sardanes i xocolata desfeta, oferta per les monges, en una bonica iniciativa de l’Agrupació Sardanista de la Garriga en el seu centenari.
També la tradició pessebrista convida un any més a visitar Castellar del Vallès, en la seva reconeguda exposició de pessebres, que arriba a la 73a edició, enguany ambientada en mites i llegendes, mentre que a Parets del Vallès s’hi presenta una nova edició del pessebre monumental sobre taula més gran de Catalunya, dues cites ben remarcables, al costat d’innombrables representacions d’Els Pastorets i alguns pessebres vivents que es fan per aquests verals.
Com cada final d’any, doncs, al Vallès sencer se’ns ofereixen un seguit de tradicions nadalenques, ben arrelades i renovades alhora, que també formen part del nostre patrimoni cultural i que en aquest Vallesos ens hem volgut fixar més que en anys anteriors. Que serveixin també de postal nadalenca per expressar als nostres lectores i lectors el desig d’unes bones festes de Nadal i un bon any nou, ple de prosperitat per tothom, amb justícia, pau i llibertat. I una bona mica de pluja. Ei, si pot ser.