Tastets vallesans, de producció i denominació

Dels Borregos de Cardedeu als cardinals de Terrassa, passant pel ventre d’ossos i els olis de Vera i de Becaruda

Vicenç Relats (text)

Diu la dita que “cada terra fa sa guer­ra”, en una manera popular d’expressar que cada poble i cada territori té els seus costums i particularitats, diferents dels d’altres bandes. I la dita serveix també en l’àmbit gastronòmic, si no fos que el pano­rama bèl·lic del món, tan ple de guerres criminals, gairebé invalida la paraula guerra fins i tot en el vessant més inofensiu.
En tot cas, és clar que un espai geogràfic com el Vallès i els seus pobles i ciutats donen per produir moltes singularitats, també en l’alimentació i la gastronomia. I en aquest Vallesos ens ha fet gràcia de recercar i tastar productes alimentaris propis d’aquests verals, tastets que són petites senyes d’identitat de cada localitat i del conjunt de la comarca. Són productes de la terra, però no collits directament del camp, sinó que han estat elaborats en obra­dors artesanals vallesans de producció de pa i pastissos, d’embotits i formatges, d’oli, licors i esperits.
En Vallesos anteriors –com els que han tingut carpetes-dossier dedicades a la pagesia, la vinya i la restauració, entre d’altres– ja hem tingut ocasió de tractar de productes conreats específicament aquí –com ara les mongetes del ganxet, la col brotonera, la col paperina, tomàquets de llavors diverses, els vins d’Alella i altres vins o d’algun plat típic. Per això, en aquest recull, els productes de conreu hortícola i vitivinícola en queden al marge.
En aquesta carpeta de tastets vallesans hi trobareu, doncs, només productes que són fruit d’un procés d’elaboració i que, a més a més, són exclusius de pobles i ciutats vallesans, a vegades amb el nom de procedència incorporat i tot, com és el cas dels Borregos de Cardedeu, els Carquinyolis de Caldes o la Botifarra de la Garriga. També hi recollim algun altre producte ben singular que, sense ser específic de cap localitat, té un arrelament especial al Vallès, per més que també se’n puguin trobar en alguna altra comarca, com és el cas del ventre d’ossos o dels olis de Vera i de Becaruda.
Per fer la selecció de productes vallesans singulars hem partit de la bona feina feta en aquest àmbit pel Consell Comarcal del Vallès Occidental –aplegada en el seu catàleg Tasta el Vallès– i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb el Catàleg 2022 de Productors Artesans del Vallès Oriental. Tots dos projectes estan integrats a la Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona amb els ens comarcals de la demarcació barcelonina. Es tracta d’una xarxa que agrupa més d’un miler d’empreses elaboradores de productes alimentaris de qualitat, en una associació que pretén reforçar-les i alhora augmentar l’atractiu i la qualitat dels seus productes i dels seus territoris, en coordinació amb el portal de comercialització Gastroteca.cat. La Xarxa Productes de la Terra ha seleccionat una dotzena de productes vallesans singulars que destaquen per unes característiques úniques que els distingeixen de la resta i que estan arrelats al territori concret del Vallès, on es produeixen o s’elaboren, ja sigui per tradició, innovació o qualitat.
A Vallesos n’hi hem afegit una colla més, que ens han semblat singulars i dignes de destacar, a vegades comercialitzats en diversos establiments o en un de sol. Això sí, ens hem proposat que sempre portessin un qualificatiu vallesà. És a dir, si hem sabut d’un formatge que porta el nom d’un poble o d’un accident geogràfic vallesà l’hem incorporat, però si és un producte genèric –com passa amb el iogur, que en tenim molts de fets al Vallès–, sense cap particularitat que el singularitzi com a vallesà, no l’hem inclòs, per més artesanal que fos. Finalment, hem d’admetre que la llista que us oferim mai podrà ser del tot completa. Una vegada més podem dir que tots els tastets vallesans que figuren aquí existeixen, efectivament, però no vol dir que hi surtin tots els que hi ha. El món de la producció alimentària és molt àmplia i, en tot cas, a Vallesos hi hem fet una aproximació que ens obrirà la gana i també el desig de saber-ne més.
A banda dels productes més coneguts, com els ja esmentats, en aquestes pàgines en trobareu força més, com les belgues i els saballuts de Sabadell; els cardinals, dàcars i palauadines de Terrassa; les botifarres terragada, de músic i de Sant Llorenç, també egarenques; els rajols de Granollers; els rosetons del monestir de Sant Cugat o els xatos de Rubí, per dir-ne només alguns. Uns productes gastronòmics que també formen part del patrimoni cultural vallesà, tant si tenen molts anys d’història com si són més recents. Busqueu-los, tasteu-los i bon profit!
Tastets vallesans,  de producció i denominació

El mestre artesà cansalader i xarcuter Domènec Canadell i Pi, de Lliçà d’Amunt amb un ventre d’ossos acabat d’enllestir al seu obrador. Foto: Vicenç Relats.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara