Can Turull, pastissos ‘made in’ Terrassa
L’obrador, engegat l’any 1946 com a forn de pa, produeix dolços propis de la ciutat com el Cardinal, el Dàcar o la Pauladina
Joan Alcaraz (text)
Turull és una reconeguda pastisseria artesana a Terrassa, fundada l'any 1963, com a evolució natural del forn de pa amb què va iniciar l'activitat l'any 1946. Ofereix serveis de pastisseria, cuina casolana, cafeteria, càtering i elaboració d'aliments sense gluten.
Entre els seus productes genuïns figuren el prestigiós cardinal de Terrassa, d'origen austríac, banyat amb xocolata calenta, que passa per ser el més reputat de la ciutat.
A l'obrador de can Turull elaboren un altre pastís típic egarenc, el dàcar, de trufa i cirera, de forma rodona i també amb xocolata calenta. A més a més, també fan el pastisset cilíndric la pauladina, que té aromes de ratafia i s'inspira en un dels referents monumentals de la ciutat egarenca, la Torre del Palau, l'únic vestigi que resta de l'antic Castell Palau d'època medieval.
De pauladines n'hi ha de dues menes: la blanca, que representa la coronació de la torre, i la groga, que mostra tot el monument. Ambdues dins d'una carpeta de cartolina amb un dibuix que reprodueix l'edifici.
El pastís austríac
El cardinal és un pastís deliciós i diferent. Originari de Viena, els millors pastissers catalans han aconseguit millorar la recepta i té molta sortida, però Can Turull n’és el referent principal. “Es tracta –explica l'Aniana Turull, l’actual propietària– d'un pastís fet amb merenga, rovell d'ou, sucre, farina, nata i, finalment, banyat amb xocolata calenta”.
El seu fill Pep té un paper essencial en l’elaboració. “Un dels moments més crítics –diu el Pep– és quan hi afegim la farina. S'ha de fer a poc a poc i remenar amb poca força per tal d'evitar que s'abaixin els rovells, la qual cosa impediria que el pastís pugui créixer de nou al forn”. Un producte austríac i també austriacista, doncs, per establir un bon paral·lelisme amb la història de Catalunya.
En posar-se al capdavant del negoci, Aniana Turull va rellevar-hi el seu pare, Joan Turull, un pastisser reconegut i emprenedor, molt implicat en entitats gremials i patronals, que va presidir durant dinou anys el Gremi de Pastisseria de Barcelona.
Format a la Pastisseria Sàbat, de Sant Cugat del Vallès, als 21 anys Joan Turull es va fer càrrec, a Terrassa, de l'obrador familiar. Va participar també d'iniciatives com el Museu de la Xocolata, a Barcelona, i en la realització d'espectaculars creacions dolces, com la maqueta de xocolata de l'Anella Olímpica de Montjuïc, rècord Guinnes el 1984. Va ser un dels primers pastissers de Catalunya i del conjunt de l'Estat en elaborar, a partir del 1974, productes per a persones celíaques. És per tot plegat que Joan Turull, va obtenir, l'any 2016, la Medalla al Treball President Macià, atorgada pel Govern català.
Entre els seus productes genuïns figuren el prestigiós cardinal de Terrassa, d'origen austríac, banyat amb xocolata calenta, que passa per ser el més reputat de la ciutat.
A l'obrador de can Turull elaboren un altre pastís típic egarenc, el dàcar, de trufa i cirera, de forma rodona i també amb xocolata calenta. A més a més, també fan el pastisset cilíndric la pauladina, que té aromes de ratafia i s'inspira en un dels referents monumentals de la ciutat egarenca, la Torre del Palau, l'únic vestigi que resta de l'antic Castell Palau d'època medieval.
De pauladines n'hi ha de dues menes: la blanca, que representa la coronació de la torre, i la groga, que mostra tot el monument. Ambdues dins d'una carpeta de cartolina amb un dibuix que reprodueix l'edifici.
El pastís austríac
El cardinal és un pastís deliciós i diferent. Originari de Viena, els millors pastissers catalans han aconseguit millorar la recepta i té molta sortida, però Can Turull n’és el referent principal. “Es tracta –explica l'Aniana Turull, l’actual propietària– d'un pastís fet amb merenga, rovell d'ou, sucre, farina, nata i, finalment, banyat amb xocolata calenta”.
El seu fill Pep té un paper essencial en l’elaboració. “Un dels moments més crítics –diu el Pep– és quan hi afegim la farina. S'ha de fer a poc a poc i remenar amb poca força per tal d'evitar que s'abaixin els rovells, la qual cosa impediria que el pastís pugui créixer de nou al forn”. Un producte austríac i també austriacista, doncs, per establir un bon paral·lelisme amb la història de Catalunya.
En posar-se al capdavant del negoci, Aniana Turull va rellevar-hi el seu pare, Joan Turull, un pastisser reconegut i emprenedor, molt implicat en entitats gremials i patronals, que va presidir durant dinou anys el Gremi de Pastisseria de Barcelona.
Format a la Pastisseria Sàbat, de Sant Cugat del Vallès, als 21 anys Joan Turull es va fer càrrec, a Terrassa, de l'obrador familiar. Va participar també d'iniciatives com el Museu de la Xocolata, a Barcelona, i en la realització d'espectaculars creacions dolces, com la maqueta de xocolata de l'Anella Olímpica de Montjuïc, rècord Guinnes el 1984. Va ser un dels primers pastissers de Catalunya i del conjunt de l'Estat en elaborar, a partir del 1974, productes per a persones celíaques. És per tot plegat que Joan Turull, va obtenir, l'any 2016, la Medalla al Treball President Macià, atorgada pel Govern català.