Centenari del Museu de Rubí, que porta més de quaranta anys tancat
El centre dedicat al patrimoni local es va clausurar l’any 1982 per l’Ajuntament, per unes goteres, i el seu fons llangueix dispersat
Jordi Vilalta Martínez (text)
Aquest any 2024 se celebra el centenari de la fundació del Museu de Rubí, inaugurat el 29 de juny de 1924 i que malauradament resta avui en dia tancat des del 1982. De fet, havia estat un dels primers de temàtica local de Catalunya i va ser creat per l’actiu mossèn Dr. Josep Guardiet. Es va instal·lar al Casal Popular (actual edifici de l’Escola Mare de Déu de Montserrat, a Rubí) i constava de quatre seccions: artística, etnogràfica-folklòrica, d’història natural i industrial. Es nodria de donacions populars, dels fons de la parròquia i de material arqueològic procedent de les excavacions del jaciment de Can Fatjó. El primer conservador en va ser Josep Serra i Rosselló.El 1930 es va crear un patronat, presidit pel rector de la parròquia de Sant Pere, que a partir d’aleshores gestionaria les col·leccions del Museu i recolliria també noves aportacions. Actualment és la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí qui ostenta la titularitat dels fons.
Durant la guerra civil les peces van ser traslladades a la masia de ca n’Oriol i al Castell de Rubí i se’n varen perdre algunes de valuoses. Acabat el conflicte, van tornar a les actuals Escoles Montserrat.
El 1955 l’Ajuntament de Rubí va acordar convertir l’antic edifici de cal Sabateret en el que pretenia ser allò que ara diríem un complex cultural. L’any 1956, al tercer pis s’hi va instal·lar el nou Museu de Rubí. Josep Serra va seguir sent-ne el conservador fins a la seva mort el 1969. El nou local tenia cinc sales: la de prehistòria i arqueologia, la del folklore de Rubí, la d’art religiós, la d’història del segle xix i xx, i la d’indústria local.
El 1980, de la mà del vocal d’arqueologia del patronat del Museu, Francesc Margenat, naixia el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí a fi de dinamitzar i difondre el Museu entre la població. No obstant, el vell edifici del Museu començava a degradar-se fins que el 1982 es va haver de tancar el local a causa de diverses esquerdes i goteres. Finalment, el 1988 el consistori de Rubí va decidir demolir aquesta construcció al·legant el mal estat de la seva estructura i van haver de salvar-se a corre-cuita totes les peces exposades, que van ser traslladades a la rectoria de Sant Pere.
Entre el 1988 i fins el dia d’avui el Grup de Col·laboradors ha aixecat sempre la bandera de la reobertura del Museu i ha realitzat nombrosos projectes i campanyes reivindicatives que sempre han acabat en paper mullat. Els anys 90 l’Ajuntament de la ciutat va decidir que el vell edifici del castell de Rubí, que havia estat rehabilitat feia poc no sense polèmiques respecte a la conservació de nombrosos elements, allotgés un museu municipal, gestionat per una empresa forana i sense el suficient consens de la històrica Fundació Museu-Biblioteca de Rubí i del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, malgrat que algunes peces provinguessin dels fons de l’esmentada Fundació.
El fet és que a hores d’ara, més de 40 anys després que tanqués les portes el Museu de Rubí, a causa d’unes goteres, la població de Rubí encara no ha vist inaugurat de nou el Museu que el Dr. Guardiet va crear a principis del segle passat. Fa uns anys es va fer l’inventari dels fons gràcies a un conveni amb l’Ajuntament i es va crear el Museu Municipal al castell, però el vell museu de tota la vida encara ha de veure com la major part dels seus fons llangueixen en diversos magatzems sense poder ser exposats al públic.
Per combatre aquesta situació, el Grup de Col·laboradors del Museu ha projectat un conjunt d’activitats per aquest 2024 (una exposició a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, la confecció de samarretes del centenari, un cicle de conferències, una recollida de signatures...), que, a més de tenir un caràcter commemoratiu, tornaran a posar sobre la taula la necessitat d’un consens entre l’administració local i la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí a fi que la població de Rubí i totes les persones interessades en la conservació del patrimoni local puguin veure algun dia realitzat el somni que persegueixen des d’aquell fatídic any 1982: la inauguració del Museu de Rubí renovat.