Montsec: cel, terra i aigua

El territori de la marca turística MONTSEC està situat a les portes del Pirineu i abasta la comarca de la Noguera i l'extrem sud de la comarca del Pallars Jussà. El MONTSEC té una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia

Consell Comarcal de la Noguera (text i fotografies)

Les condicions naturals del Montsec li permeten aixoplugar-se sota el millor cel de Catalunya i un dels millors del món: baixa pluviometria, alt percentatge de nits serenes, bona estabilitat de les imatges i sobretot la constatació de la baixa contaminació lumínica. En aquestes característiques es fonamenta la seva elecció per construir-hi el Parc Astronòmic Montsec (PAM).
El territori Montsec ha estat reconegut i certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight pel Programa M&B de la UNESCO. Aquesta distinció l'acredita com un dels millors cels del món per a l'observació astronòmica i per a la realització d'activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics).
El Parc Astronòmic Montsec (PAM) està format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OadM), vessant científica i de recerca, i el Centre d'Observació de l'Univers (COU), vessant formativa-educativa i divulgativa-turística.
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) acosta el visitant al món de l'astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d'unió entre turisme i ciència. Està format per l'Exposició Permanent sobre astronomia i medi natural del Montsec; pel Planetari L'Ull del Montsec sent una instal·lació excepcional, única al món. Consisteix en un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet recrear el cel en qualsevol moment i projectar espectacles de realitat immersiva amb les més altes prestacions gràcies al sistema 3D actiu.
Aquest equipament és alhora una plataforma per a l'observació del cel en directe. La seva cúpula de 12m de diàmetre i la paret frontal s'obren completament (open), de manera que deixen el visitant sota l'espectacular cel del Montsec.
L' Observatori -Aula del Centre d' Observació de L'univers ( COU) permet als visitants poder observar les estrelles, a traves de la projecció en vuit pantalles d'imatges de l' univers captades per un telescopi de 50 cm de diàmetre – com­pletament controlat per ordinador–, i poder escoltar a la vegada les explicacions dels especialistes de l'observatori i interactuar amb la resta dels assistents a l'aula. El COU ofereix visites conduïdes nocturnes i diürnes.

Patrimoni històric
En un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta, resseguir el traç d'aquells que antigament habitaren aquestes contrades és part del viatge de la memòria que es pot viure al Montsec.
Al Museu d'Isona i la Conca Dellà és ben fàcil de comprovar que fa més de 165 milions d'anys el Montsec era habitat pels dinosaures. A la zona del Montsec resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres (declarades patrimoni de la humanitat), entre les quals destaquem la cova dels Vilars (Os de Balaguer) i la cova del Parco (Alòs de Balaguer), i els dòlmens, com són el de Sòls de Riu (Baronia de Rialb) i la Lloella del Llop (Vilanova de Meià). Per entendre i interpretar aquestes èpoques recomanem visitar l'Espai Transmissor del Túmul de Seró (Artesa de Segre), el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre (Balaguer), la Roca dels Bous - Espai Orígens (Sant Llorenç-Camarasa), Centre de Dinamització de Tartareu (les Avellanes i Santa Linya), el Museu de la Noguera i el Parc Arqueològic del Pla d'Almatà (Balaguer) i el Centre d'Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià)
Haver estat l'avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d'Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs. En destaquem, la col·legiata de Sant Pere (Ponts), el monestir de les Avellanes i el castell d'Os i Museu de les Campanes de Catalunya (Os de Balaguer), el castell de Montsonís (Foradada), la col·legiata de Sant Pere (Àger), el monestir de Santa Maria de Gualter (la Baronia de Rialb), el conjunt arquitectònic de Castell de Mur i el castell de Llordà (Isona).
Montsec: cel, terra i aigua

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) acosta el visitant al món de l'astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d'unió entre turisme i ciència. Informació i venda d'entrades: www.parcastronomic.cat

Natura i turisme actiu

El Montsec ofereix al visitant una gran diversitat d’ofertes de lleure de qualitat, una opció ben recomanable per escapar-s’hi des del Vallès estant

El Montsec compta amb una oferta variada d'activitats de turisme actiu de cel, terra i aigua en plena natura i sota un cel Starlight.

Cel
Les valls d'Àger i de Meià estan reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. La vall d'Àger durant l'any acull campionats del món, de Catalunya i d'Espanya de parapent i ala delta. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.

Terra
congost de Mu, les rutes senyalitzades a la vall d'Àger, a Vilanova de Meià, a les Avellanes i Santa Linya, a Camarasa, etc.
El Centre BTT Montsec - la Noguera, de la Xarxa Centres BTT de Catalunya, ofereix 490 km de circuits BTT senyalitzats de diferents nivells de dificultat. Disposa de dos punts d'acollida, un al monestir de les Avellanes i l'altre al càmping Vall d'Àger.
Les parets verticals del Montsec són llocs coneguts i únics per a l'escalada, com ara Sant Llorenç de Montgai, el congost de Terradets, Vilanova de Meià, Santa Linya, Àger, Os de Balaguer, Camarasa, Cubells, Alòs de Balaguer, etc.
També es practica l'espeleologia en coves com el Forat de l'Or de Llimiana, la cova dels Muricecs a Cellers, la cova del Tabac a Camarasa i la cova Negra a Os de Balaguer.

Aigua
Els embassaments de Camarasa, Canelles, Cellers, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l'espai d'aigües tranquil·les més gran de tot Catalunya, on es pot practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb.
Entre el verd del paisatge boscós i el blau de les làmines d'aigua trobem espais amb una flora i una fauna riques i variades, com les de la reserva natural de Sant Llorenç de Montgai i l'aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa.

Oficina de Turisme de Balaguer
Pl. Comtes d’Urgell, 5
25600 Balaguer
tel 973 44 51 94


Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb
C. Monestir, 1
25747 Gualter, la Baronia de Rialb
tel 973 46 02 34
turisme@baroniarialb.cat
www.baroniarialb.cat


Webs d'Interès:
www.montsec.cat
www.segrerialb.cat

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara