Quan al riu Ripoll es vivia en coves

Més de 4.000 veïns de Sabadell provinents de la immigració van refugiar-se en baLmes a la timba entre 1940 i 1962

Cesc Prat Fernàndez , Anna Cabeza Butés (text i fotografies)

Entre 1940 i 1962 a quatre punts de les costes del riu Ripoll hi va haver coves que van servir d’habitatge. Es trobaven al marge dret del riu, el que toca al pla de Sabadell. Eren moments de forta immigració a la ciutat, amb persones –majoritàriament del sud de la península– que venien en part a treballar en el tèxtil i les indústries auxiliars. El 1950 Sabadell tenia 60.000 habitants, mentre que el 1960 n’hi havia més de 105.000. Els nous sabadellencs havien de buscar una llar on fos. Van créixer les estades, es van omplir les pensions, es van expansionar els barris, va augmentar enormement el nombre de cases autoconstruïdes i es van habitar coves a la timba del riu. Algunes ja hi eren des de la prehistòria, però d’altres es van excavar, ampliar o habilitar en aquell moment.
L’any 1946 es creu que hi havia 186 coves, 114 de les quals es feien servir. El 1952 consta un mínim de 201 unitats, amb 908 habitants i una mitjana de 4,5 persones per cova. El 1955 l’Ajuntament va comptabilitzar 279 coves, 169 de les quals estaven habitades. Les xifres varien, perquè en la majoria dels casos les persones s’hi estaven provisionalment fins que trobaven un habitatge en més bones condicions. Joaquim Sanesteban i Virginia Domínguez estimen que durant aquells anys van viure a les coves dels marges del Ripoll entre 4.000 i 5.000 mil persones.
La superfície de les coves variava molt, però anava des dels cinc fins als vint-i-cinc metres quadrats. Les petites tenien una sola cambra. Però també n’hi havia amb un espai de sala d’estar i la cuina prop de l’entrada i, a l’interior –separada amb una cortina–, una altra cambra que feina d’habitació. En algun cas fins i tot van habilitar una cuina a l’exterior per disposar de més espai. Les condicions d’habitabilitat eren mínimes: el terra no estava pavimentat i el sostre generalment era baix. No disposaven d’electricitat, ni de gas ni d’aigua corrent. Per això es valoraven les més properes a les fonts. S’il·luminaven amb llums de carbur primer i amb petroli, més endavant. No tenien gaire mobiliari i els matalassos solien ser fets de palla i fulles de blat de moro. La roba es rentava al riu.

El cop definitiu
L’any 1951 hi va haver unes esllavissades a la timba del Ripoll, que van portar l’Ajuntament a prohibir de viure en coves i barraques. El consistori va promoure que els habitants es desplacessin a l’incipient barri de Torre-romeu i els va facilitar materials perquè s’hi construïssin una llar. Altres van anar a parar a barris com els de Ca n’Oriac, Can Puiggener, la Plana del Pintor o Campoamor. Al llarg dels anys cinquanta el municipi va fer passos per eliminar les coves, però no se’n va sortir.
Les riuades de la tardor del 1962, que van afectar tota la comarca –i a les quals Vallesos va dedicar el dossier del seu número 3–, van ser el cop definitiu per a les coves. La gent que estava prop dels cursos fluvials van ser els més perjudicats, perquè la riada no solament portava aigua, sinó arbres, animals i estris varis que s’enduien tot el que tenien davant.
Aquella tragèdia va deixar oficialment 32 morts a Sabadell. Les riuades van comportar la correcció d’algun meandre del riu, la construcció de murs de contenció i de nous ponts per travessar el Ripoll i l’arranjament de camins. D’altra banda, els aiguats van despertar el sentiment de solidaritat de la població, que va facilitar medicaments, aliments i roba a la població afectada. Els efectes de les riuades van ser devastadors i l’administració no va poder suportar tenir gent vivint en condicions tan pèssimes, per la qual cosa va aprofitar l’ajuda del Govern estatal per eradicar la vida a les coves dels marges del Ripoll.

Més de vuitanta elements patrimonials
El tram sabadellenc del riu Ripoll allotja una vuitantena llarga d’elements patrimonials documentats. Es tracta, d’una banda, d’edificis d’abans de la industrialització, com ara molins fariners, drapers i paperers, fargues d’aram, pous de glaç i forns de calç. Per tot aquest conjunt d’elements es diu que el Ripoll és un dels cursos fluvials amb més edificis preindustrials dels Països Catalans, alguns dels quals encara es troben dempeus avui. D’altra banda, la resta d’elements patrimonials comptabilitzats són ben diversos. Com la séquia Monar –o séquia dels molins, que fa mil anys que rega les hortes–, edificis modernistes com la Caseta de les Aigües, la fàbrica dels Nois Boixons o la Llanera i altres de més recents, com la Bassa –una de les piscines més grans d’Europa–, les Pistes d’Atletisme i l’element més modern: la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya.
Quan al riu Ripoll  es vivia en coves

Una imatge de 1957 on es poden veure les coves a sota de la Masia de Sant Oleguer. Foto: Joan Canudas Vila / AFUES.

L’esllavissament de terres a Sant Oleguer de l’any 1951. Foto: Pere Lartuna Serra / AFUES.

Una imatge actual de la timba amb el centre sanitari del Parc Taulí a sobre i el llit del Ripoll. Foto: Cesc Prat.

Llegir més
Llegir més
Llegir més

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara