Una associació per denunciar el cas, en un llarg litigi

Un total de 47 afectats van fer una demanada col·lectiva el 2008 que de moment no ha prosperat

Agustí Jiménez (text)

El tancament de la factoria d’Uralita a Cerdanyola i la proliferació de diagnòstics de patologies relacionades amb l’amiant va dur a un conjunt de ciutadans, encapçalats per Salvador Mañosa i Mercè Duran , a constituir, el 17 de gener del 2004, l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola i Ripollet. L’entitat va néixer, bàsicament, amb dos objectius: divulgar i fomentar el coneixement de les PRA i coordinar demandes contra Uralita S.A. que acreditessin el nexe entre les malalties dels associats i l’empresa. Presidia l’associació Salvador Mañosa, que avui n’és el president honorífic i va cedir la presidència a Leontí Trabalón. Entre els seus col·laboradors compta amb el doctor Josep Tarrés i altres especialistes de prestigi. El pneumòleg de Cerdanyola i l’Observatori de les malalties relacionades amb l’Amiant –el grup de deu metges que es va constituir l’any 2001 i que ell coordina– continuen la seva tasca que, a més, es divulga a través d’articles publicats en prestigioses revistes mèdiques.

El llarg camí judicial
La primera acció judicial protagonitzada per l’entitat va ser una demanda col·lectiva, presentada l’any 2008, de 47 persones que havien emmalaltit d’asbestosi i d’altres patologies relacionades amb l’amiant pel fet de viure en indrets propers a la factoria d’Uralita. Quan el judici, que es va celebrar a Madrid –on Grupo Uralita té la seu– va quedar vist per a sentència el 2010, ja havien mort 13 dels 47 demandants. Tot i així, l’equip jurídic d’Uralita va argumentar que les fàbriques complien la legislació vigent i que l’ús de l’amiant no va ser prohibit a l'Estat espanyol fins l’any 2002.
Finalitzat el judici, el jutjat que va dur el cas va donar la raó als demandants, representats legalment pel gabinet d’advocats Roca y Asociados i els va concedir una indemnització per danys i perjudicis de 3.918.594’64 euros sobre els 5.414.134’45 reclamats. Uralita, però, va recórrer i l’Audiència Provincial de Madrid va donar la raó a l’empresa. A partir d’aquest veredicte, va començar un llarg camí judicial, que sempre ha estat negatiu per als demandants. Així, el 12 de desembre del 2014, el Tribunal Suprem va tornar a donar la raó a Uralita S.A. “per prescripció”, argumentant que en situacions com les dels demandants els efectes de la demanda comencen a comptar quan es té coneixement del diagnòstic i rebutjant l’argument de la representació legal dels afectats, que es basava en què el Dret Civil Català estableix tres anys per a la prescripció –el Codi Civil espanyol la redueix a un any.
Quedava, però, una esperança: un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, que els demandants van interposar. L’alt tribunal va respondre el juliol passat i, segons el tresorer de l’associació, Jesús Ferrer, “va inatmetre el recurs”. Només quedava “presentar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg", on els afectats van acudit “perquè mai no es pugui dir que no hem fet tot el que hem pogut per evitar aquesta injustícia”. Aquest recurs també ha estat inadmés.
Una associació per denunciar el cas, en un llarg litigi

Una imatge actual d’una nau que dóna a la carretera de Cerdanyola.

Llegir més

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara