La llúdriga es reprodueix al riu Mogent per primera vegada després de quaranta anys

El nou grup familiar es compon d’una femella i dues cries, nascudes a l’estiu

La llúdriga s’ha reproduït al riu Mogent per primera vegada després de més de quatre dècades. Així ho ratifiquen les imatges enregistrades amb les càmeres de fototrampeig instal·lades en el marc del “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”, que estan duent a terme l’Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, i la Fundació Barcelona Zoo, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica.
El nou grup familiar es compon d’una femella i dues cries, nascudes a l’estiu, que ja efectuen desplaçaments diaris notables acompanyades de la mare. Continuaran juntes fins a assolir aproximadament un any, que és l’edat mitjana d’emancipació.
Tot i que en els darrers anys s’hi havien detectat individus de forma periòdica, fins ara aquest afluent del riu Besòs actuava tan sols com a zona de dispersió i hivernada de llúdrigues provinents d’altres zones. Gràcies a aquest estudi es confirma el 2022 com el tercer any consecutiu que la llúdriga es reprodueix a la conca del Besòs (2020 al Congost i 2021 al Ripoll), sempre en sectors prou tranquils, productius i ecològicament funcionals. S’estima que la població actual en aquesta conca és d'uns deu individus, segons el Consorci Besòs Tordera.
La llúdriga es reprodueix al riu Mogent per primera vegada després de quaranta anys

Una imatge captada per una càmera de fototrampeig d’un grup familiar format per una femella i dues cries. Fotograma: Fundació RIVS.