Una troballa de llegenda
Tot plegat es va originar l’any 2007 quan un historiador va trobar casualment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó els fets relatats d’una revolta que hi havia hagut al terme de Vacarisses a principis del segle XVIII. Aquell document es llegia molt malament, però, després de molts esforços, es va poder desxifrar que el text en qüestió era la Llegenda de la revolta de la vaca. L’historiador es va posar en contacte amb un conegut seu, membre de la Colla Gegantera de Vacarisses, creada el 1985, que va decidir recuperar una festa que els historiadors estimen que es va deixar de celebrar pels volts de 1868, coincidint amb el període del Sexenni Revolucionari. Sembla ser que havia estat una festa amb molta acceptació a Vacarisses i que atreia gent dels pobles dels voltants, fet que avui torna a passar en xifres molt més altes.
La tonada popular que serveix com a denúncia del noi davant dels abusos del senyor del castell és extreta de la Cançó de les balances de Josep Maria Carandell i popularitzada per Ovidi Montllor i Els Esquirols.
Durant els quatre dies que dura la festa s'organitzen tot d’altres activitats per a les edats i gustos més diversos, com ara la mostra de música d’arrel tradicional Entreparcs, amb grups d’arreu dels Països Catalans, d’Euskal Herria i d’altres països; tallers infantils; correfocs per a adults i infants en la Diada dels Diables; una trobada gegantera o una fira d’artesans al nucli antic, ambientada al segle XVIII. Una peça central és la representació de la llegenda de la vaca. Ja des dies abans, els bars i restaurants hi organitzen la ruta de la tapa del segle XVIII.
Representació de la Llegenda de la Vaca, a càrrec dels Diables de Vacarisses i amb la col·laboració de l’Esbart dansaire i dels castellers de Vacarisses.