El darrer dia de Can Faves

L’emblemàtic restaurant de Santi Santamaria a Sant Celoni va tancar les portes el 31 d’agost del 2013– ara fa deu anys–, tres anys després de la mort del xef

Ramon Ferrandis (text)

El dia 31 d’agost de 2013, ara fa deu anys, el restaurant El Racó de Can Faves de Sant Celoni tancava definitivament les portes, després de trenta-dos anys d’activitat. Datava de l’any 1981 l’inici de l’aventura gastronòmica que Santi Santamaria i la seva muller, Àngels Serra, van emprendre a la llar familiar. Una iniciativa que va fer que l’any 1988 rebessin la primera estrella Michelin, seguida per la segona el 1990 i per la tercera el 1994. Can Faves va ser el primer restaurant de Catalunya a obtenir les tres estrelles Michelin.
El reconegut xef –amb altres premis i guardons acumulats– va morir el 16 de febrer de 2011 de forma sobtada, a 53 anys, quan era al seu restaurant de Singapur, a l’Hotel Marine Bay, que dirigia la seva filla, Regina.
Tres anys després, quan Can Faves no podia continuar, vaig demanar permís a la família Santamaria per poder documentar fotogràficament aquell darrer dia de cassoles i fogons. Vaig estar convivint gairebé divuit hores amb el personal i la família –l’Àngels, la Regina i en Pau– a la cuina i a la sala de la casa. Aparentment, semblava un dia normal en un gran establiment gastronòmic; tothom feia la seva feina i els plats sortien cap a la sala amb ordre i pulcritud. Amb tot, tothom sabia que en aquells moments estaven tancant una etapa i la processó anava per dins. Va ser al xef Jerome Bondaz i tot el seu equip a qui els va correspondre el trist honor de fer l’últim servei del restaurant, que llavors comptava amb dues estrelles Michelin. Aquestes fotos ho testimonien i són un document per a la història.
.
El darrer dia de Can Faves

Imatges del darrer dia d’activitat de l’emblemàtic restaurant celoní.

Diverses imatges del darrer dia del restaurant.

Diverses imatges del darrer dia del restaurant.

Tot l’equip d’El Racó de Can Faves amb el xef Jerome Bondaz al capdavant.

Diverses imatges del darrer dia del restaurant.

Diverses imatges del darrer dia del restaurant.

La parella de Santi Santamaria, Àngels Serra, amb els seus dos fills Pau i Regina.

Diverses imatges del darrer dia del restaurant.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara