El Vescomtat de Cabrera, cinc rutes per descobrir un patrimoni medieval

El Vescomtat de Cabrera va ser una de les principals senyories feudals de la Catalunya medieval. El seus dominis s’estenien des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània. Al voltant del castell de Montsoriu, com a centre del seu poder militar, els vescomtes de Girona-Cabrera van articular un ampli territori comprès en gran part de la comarca de la Selva i destacades àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Avui dia encara es pot admirar un ric patrimoni monumental que trasllada a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells, cases fortes, monestirs, viles emmurallades, palaus...
El projecte producte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera ha estructurat una proposta al voltant de tot aquest llegat patrimonial i del relat històric d’aquest territori, amb l’objectiu de posar en valor tot aquest patrimoni material i immaterial i desenvolupar una proposta conjunta per atraure nous públics als municipis que hi participen. El projecte ha comptat amb el suport dels Fons FEDER de la Unió Europea (2014-2020).
Cinc grans rutes i un total de trenta-vuit elements patrimonials senyalitzats pels municipis esmentats permeten descobrir l’empremta, el ric llegat patrimonial i les moltes històries vinculades a una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval. Personatges històrics destacats com la vescomtessa Marquesa, Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV o el cosmògraf Jaume Ferrer són alguns dels personatges que acompanyen en les rutes del Vescomtat de Cabrera.

Rutes de tota mena
El Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera, ubicat al castell de Montsoriu, és un bon inici de la ruta militar, amb una xarxa de castells i cases fortes que assegurava la defensa i el control del territori de la nissaga. Entre els quinze punts de la ruta, s’hi troben castells com els d’Anglès, Hostalric, Sant Iscle de Vidreres, Caldes de Malavella, Sant Joan de Blanes i Lloret de Mar.
La ruta religiosa recorre esglésies, ermites i monestirs de diferents ordes, el més important dels quals va ser el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, fundat pels vescomtes Ermessenda de Montsoriu i Guerau de Cabrera el 1038.
La vila emmurallada d’Hostalric, que es va consolidar com a capital vescomtal i va centralitzar bona part de l’alta administració dels Cabrera, és el punt de partida de la ruta administrativa.
La ruta comercial s’inicia al Palau Vescomtal de Blanes i ressegueix les principals vies de comunicació que connectaven els diferents mercats i les rutes marítimes amb tot el Mediterrani.

Tota la informació del projecte Vescomtat de Cabrera està recollida al web www.larutadelscabrera.cat
El Vescomtat de Cabrera, cinc rutes  per descobrir un patrimoni medieval

Una imatge de les muralles fortificades d’Hostalric. Foto: Consell Comarcal de la Selva.

El Vescomtat de Cabrera a mitjans del segle XIV i les 5 rutes de descoberta a la comarca de La Selva.

Restes del Palau Vescomtal dels Cabrera a Blanes. Foto: Consell Comarcal de la Selva.

Monestir de Sant Salvador de Breda. Foto: Consell Comarcal de la Selva.

L’Espai Cabrera: el centre d’interpretació

Aquests itineraris temàtics es complementen amb la ruta Descobreix el vescomtat a partir del centre d’interpretació, l’Espai Cabrera, ubicat al Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies, on es pot veure un dels fons més importants dels segles XIV-XVI del país i una projecció audiovisual sobre els Cabrera que no deixa ningú indiferent.
Gairebé sis segles de presència dels Cabrera en aquestes terres de la comarca de la Selva han deixat un llegat patrimonial que permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que es gaudeix de les nombroses activitats i serveis.
Tot un ventall de possibilitats per descobrir el Vescomtat de Cabrera, seguint les empremtes dels seus protagonistes a la comarca de la Selva i que en un futur proper es preveu ampliar a les terres del Vallès Oriental, Maresme, Osona i la Garrotxa.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara