La Festa Major de la Creu Alta, amb Llamps i Trons, catalogada com a Patrimoni festiu de Catalunya
Amb arrels que es remunten a finals del segle XVIII, la Festa Major de la Creu Alta –l’antic poble que formava part de Sant Pere de Terrassa i que Sabadell es va annexionar el 1904– forma part de les manifestacions i celebracions catalogades com a Patrimoni festiu de Catalunya des de l’any 2018. Aquest barri de tanta personalitat celebra una festa major ben apreciada amb uns actes i protocols estructurats i ben participats que tenen lloc al voltant de la segona Pasqua, que també és una diada que es mou en el calendari.
L’any 2003, en el marc de la festa, es van crear dos grups enfrontats, els Llamps –amb fulard groc – i els Trons –amb fulard blau–, en un model inspirat en els Blancs i Blaus de la Festa Major de Granollers, que ha tingut rèpliques similars en altres pobles i ciutats. Es partia d’altres aspectes que eren ja competitius a la Festa Major de la Creu Alta, com una cursa de carretons el diumenge a la tarda, prou reconeguda al conjunt de la ciutat. La iniciativa de les colles de Llamps i Trons es va crear al si de la Coordinadora de Joves i habitualment hi participen membres dels dos grups d’esplai creualtencs –la Branca i l’Esparver– i també de les colles dels gegants i els diables. Les activitats són diverses: futbol, actes infantils, correbars per als més grans, amb música i disfresses. Cada acte dona punts als Llamps o als Trons, en funció de l’èxt obtingut en les proves. Un marcador situat al centre neuràlgic de la festa, la plaça, va indicant l’estat de cada contrincant. Una aplicació de mòbil –els temps es modernitzen– també anuncia l’estat de la competició. Hi ha activitats diverses, des de partits de futbol dels grups existents i totes les iniciatives que la Coordinadora de joves té o recull. L’activitat que dona més punts als Llamps o Trons és la cursa de carretons, que recull la tradició ja existent abans de la creació de les dues colles. Els carretons són ginys autoconstruïts pels participants i que fan una cursa per un recorregut preestablert i cronometrat. Aquesta cursa dona tres-cents punts al guanyador quan d’altres proves només en donen un centenar. Però tot suma. Al final, el grup que té més punts és proclamat guanyador de l’any. No hi ha cap més recompensa que no sigui fer públic el resultat. Tot plegat una excusa ben reeixida i ben portada per dinamitzar la Festa Major des de la Coordinadora de Joves que, juntament amb l’Associació de Veïns de la Creu Alta i les altres entitats del barri, vetllen, animen i coordinen la festa. Aquestes activitats competitives revitalitzen la festa i la fan més participativa.
La festa s’inicia sempre el divendres abans de la segona Pascua amb el pregó. Cada any s’hi proclama el tallaret o tallareta de l’any, una denominació identificativa de la gent de la Creu Alta, derivada del malnom que ja en el segle xix rebien per part dels sabadellencs pel fet que molts dels seus veïns es dedicaven a tallar carn. Era despectiu perquè tallaven i venien la carn sense tributar les taxes municipals que en aquells temps recarregaven els productes alimentaris a la vila sabadellenca.
La Festa Major de la Creu Alta de l’any 1916.