“I el cel ens va caure al damunt”, d’Albert Forns, narra el bombardeig de Granollers de 1938 de la mà de supervivents
El llibre s’ha presentat coincidint amb el 85è aniversari dels tràgics fets que van causar com a mínim 226 víctimes i centenars de ferits
Com cada any, el 31 de maig passat Granollers va commemorar el 85è aniversari del tràgic bombardeig feixista que la ciutat va viure un dia com aquell de l’any 1938, en plena Guerra Civil espanyola. Dins de les activitats del programa Granollers, vila oberta a la pau, es va presentar el llibre I el cel ens va caure al damunt, de l’escriptor i periodista granollerí Albert Forns i Canal.
Amb tots els testimonis del bombardeig de 31 de maig de 1938 recuperats al llarg de les darreres dues dècades per l’Arxiu de Granollers, Forns ha escrit un llibre que contribueix al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, amb l’objectiu d’esdevenir una obra que arribi a un públic ampli. L’autor ho va explicar en una conversa amb la també periodista i excorresponsal a Beirut Txell Feixas. El llibre, publicat per Edicions62, és la reconstrucció dels fatídics fets a través de la veu de qui els van viure. Forns hi narra les històries íntimes d’una vintena de supervivents del bombardeig en un viatge al 1938 que homenatja i humanitza les víctimes, i alhora retrata els anhels d’un país i de la seva gent, abans que la calamitat els caigués al damunt.
L’autor diu haver fet “un esforç perquè les històries dels testimonis brillin més, fent un llibre que anés més enllà de les bombes i que expliquin la guerra i altres temes com les fàbriques col·lectivitzades, els refugiats, l’exili o l’educació de l’època”. Ha intentat prioritzar els relats de dones i també històries d’anarcosindicalistes que han estat molt silenciades.