L’Hotel Urpí, també Cal Sacs

Quatre generacions Urpí i 130 anys d’hostaleria a la Creu Alta de Sabadell

Cesc Prat Fernàndez (text i fotografies)

“Ens instal·lem al bar de l’Hotel Urpí a prendre una cervesa. Li dic a la Clara que d’aquest bar se n’havia dit cal Sacs i que, davant per davant, hi havia un altre cafè, també força gran, l’Espanyol, desaparegut ja fa anys”, diu Feliu Formosa en el seu darrer llibre, Sense nostàlgia.
Tot va començar a la dècada 1880, quan el peó d’una bòvila de Sant Andreu de Palomar Josep Urpí i Mateu i la seva germana van rebre una ajuda econòmica familiar per obrir una taverna a l’actual avinguda de l’Onze de Setembre. Els primers clients eren traginers que s’hi aturaven a refrescar la gola o bé a dinar. Al cobert de l’eixida hi van posar uns telers on feien roba de sac, d’aquí que encara ara els més grans coneguin l’establiment per cal Sacs. Ben a prop hi havia els Camps de Recreo i el Cinema Cervantes. Cap al 1900 Urpí va comprar el terreny i va convertir l’establiment en una pensió amb cinc habitacions. Conten que el 1909, en plena Setmana Tràgica, mentre uns guàrdies civils pujaven a cavall cap a la Creu Alta, quatre individus van disparar des de cal Sacs i un civil es va morir. Els autors es van escapar per l’eixida cames ajudeu-me. Com a conseqüència, va tenir lloc un judici sumaríssim a Barcelona i van condemnar a mort pare i fill Urpí acusats del crim. Afortunadament, però, dies més tard van detenir els pistolers a la frontera i van deixar en llibertat els amos de cal Sacs.
Acabada la Guerra Civil van obrir 20 habitacions, a les quals s’entrava pel carrer de Sant Maties. Era la Pensió Urpí. El 1960, el fill, Pere Urpí i Figueras, va enderrocar la pensió i hi va construir l’Hotel Urpí, de quatre plantes i amb dues estrelles. A les sales subterrànies van començar a organitzar-hi banquets per a entitats i famílies. I el 1992, aprofitant l’empenta dels Jocs Olímpics, Josep Urpí i Margarit –nét del fundador– va renovar l’hotel i el va convertir en un establiment de 130 habitacions i amb tres estrelles. Actualment és el besnét del fundador qui condueix el negoci –Josep Urpí Güecia– i qui ha de competir amb els altres dos hotels de la ciutat: el Sabadell i el Verdi. Hi treballen una trentena de persones i és lloc de trobada de molta gent, entre els quals els noctàmbuls, que a partir de les sis del matí ja hi poden anar a menjar uns entrepans de llom i formatge que els ajuden a passar la ressaca.

Punt de trobada i quinto
A l’Urpí –anomenat durant un temps Royal Café– s’hi han concentrat sempre persones molt diverses. Ha sigut seu, per exemple, d’aficionats a la boxa, com també de la Joventut Atlètica Pensament, precedent de l’actual Joventut Atlètica Sabadell (JAS). Als anys seixanta s’hi organitzaven concerts de música pop i rock. Hi van passar Los Mustang, Los Duendes... I a la dècada del 1970 s’hi va obrir la primera discoteca de Sabadell –juntament amb Boeing–, que duia un nom ben escaient: Sak’s. La família comprava vinils a la Gran Bretanya i els punxaven aquí abans que entressin al mercat espanyol. Però el pare va decidir tancar la discoteca perquè “la nit embruta”, diu Josep Urpí, i es va estimar més consolidar l’hotel. Ara bé, el plat fort de cal Sacs és per Nadal, quan organitzen les clàssiques sessions del joc del quinto. Aleshores apareixen la Niña Bonita, l’avi i la parelleta d’ànecs i es miren les mamelles de la Paula tot cridant: “Un de petit!”.
Fa uns 130 anys que un Urpí es va establir en aquesta cantonada. I avui comprovem que, en aquest cas, no és cert allò que sentenciava Santiago Rusiñol a L’auca del senyor Esteve quan afirmava que el pare funda el negoci, el fill l’amplia i el nét el dilapida. Aquí ja van per la quarta generació. I tenen corda per estona.
L’Hotel Urpí, també Cal Sacs

Fotografia antiga de cal Sacs, a l'avinguda de l'Onze de Setembre cantonada amb el carrer de Sant Maties.

Fotografia antiga de cal Sacs.

Una panoràmica del bar un vespre entre setmana. Foto: Arxiu de la família Urpí.

La Cava, una sala d’espectacles de Km 0

L’actual propietari explica que el besavi i el pare han sigut treballadors de mena, però més aviat introvertits, mentre que l’avi i ell són més oberts. L’avi va estar molt vinculat al Gremi de Fabricants i el besnét ara organitza activitats culturals. L’any 2012 en Josep i el seu cosí Pere Urpí –propietari de la Granja de la plaça del Mercat– van registrar UiU, una promotora que organitza espectacles. A més, l’any 2014 l’Hotel Urpí va restaurar la cava de sota l’hotel i la va convertir en una sala de petit format amb aforament per a 170 persones on UiU hi organitza un cicle de concerts i de teatre amb preferència per als artistes sabadellencs, el que ells anomenen “espectacles km0”. Hi han passat Albert Pla, l’Orquestrina La Vallesana, Roc Casagran, Bernat Quintana, Pol Cruells, Jordi Boixaderas, Lu Rois, Ix! i Oriol Padrós, etc.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara