L’Hostal del Fum, història d’un nom popular

Fundat el 1888, l'antic lloc de parada de traginers ha estat testimoni dels grans esdeveniments de la vida de Terrassa

Laura Pinyol i Puig (text)

L’Hostal del Fum, a la carretera de Montcada, gairebé tocant a la Rambla, és l’hostalatge de més anomenada de la ciutat de Terrassa. Fundat el 1888, la família Burrull i Carceller el va adquirir el 1922 i avui segueix en mans de la quarta generació. Un negoci familiar que assumeix el repte de mantenir el caràcter tradicional de restaurant de tota la vida i les exigències de les noves generacions.
L’Hostal del Fum no se’n diu perquè sí. Si ens paréssim a pensar en un establiment que el fum n’és la seva insígnia, potser pensaríem que no arrossega bona fama. Però si se'n diu del fum és perquè, des dels seus inicis, l’hostal estava situat davant de l’escorxador municipal. Els traginers i comerciants, que feien el recorregut entre Barcelona i Manresa, hi paraven a comprar carn i la coïen a la brasa del carrer. Així els primers amos de l’hostal van començar el negoci: oferint vianda – sembla ser que les mongetes amb cansalada tenien llarga anomenada– i beure als carreters, que podien deixar la mula, el cavall i el carro a la seva quadra per menjar, descansar i agafar forces.
La fumera habitual va donar-li el sobrenom i sempre més ha estat l’Hostal del Fum, malgrat que el nom oficial segueix sent Restaurant Burrull. Abans, havia estat el Restaurant Rich i als anys 50, l’avi de l’actual propietari va voler posar-li un nom altisonant com La Posada del Matadero, però ni així: l’Hostal del Fum va seguir sent l’Hostal del Fum, tot i que a paulatinament va deixar de prestar els serveis de fonda per dormir.
Les remodelacions van fer que els amos anessin convertint les antigues habitacions per menjadors i es conclogués amb una reforma general d’un espaiós menjador i sales superiors per acollir-hi celebracions i banquets. Així, la darrera habitació que hi va estar disponible va ser l’any 1964.

Grans celebracions i negocis
Tanmateix el que ha fet popular l’Hostal del Fum no és la tossuderia de la gent d’anomenar-lo com els plaïa sinó el tipus de restaurant. Ha estat el restaurant per excel·lència de les grans celebracions i els moments especials de les famílies terrassenques.
Ha estat un lloc de fer i tancar negocis. Un saló on s’hi podien trobar un públic de diferent perfil social, des de grans empresaris a famílies que l’escollien per sentir-s’hi com a casa. Aquest és “el respecte” que cal tenir sempre present, en paraules de Pere Puig, el quart descendent al capdavant de la seva gestió. “La gent parla de l’Hostal com si fos seu i hi ve perquè és el seu restaurant”. I aquesta sensació amara de la filosofia de l’àvia, que sempre va voler “treballar per a tothom; que fos un lloc obert, interclassista on qui hi volia venir pogués trobar-hi confort fos quin fos el seu pressupost”.
I avui, tantes dècades viscudes, després d’haver aguantat la sotragada d’una bomba sense explotar que va entrar per la finestra i allí es va quedar, d’haver patit la riuada des de primera fila, de tants cotxes amunt i avall per la carretera que custodia, l’Hostal segueix impassible a les transformacions urbanístiques del seu entorn. Amb pràcticament la mateixa fisonomia de sempre, l’arc de mig punt de la volta principal i la majestuosa anglesina de l’entrada que li configura una entrada tant exòtica, sobretot els mesos en que és florida i la seva coloració lilosa pinta el conjunt de la façana, l’Hostal del Fum obre les seves portes cada dia als clients que hi busquen una cuina de mercat i tradicional catalana.
L’Hostal del Fum,  història d’un nom popular

Una imatge de l’Hostal del Fum, amb la centenària anglesina, la glicina que pinta l’entrada de color. Foto: Ramon Vilageliu.

La quarta generació del restaurant Burrull

Pere Puig (1974) és la quarta generació al capdavant del Restaurant Burrull. N’ha assumit la direcció juntament amb la seva parella, Judit Sanjuan, després de passar per altres restaurants. L’arribada a l’Hostal del Fum li ha permès constatar que bona part del seu secret és que els clients se’l senten propi i els treballadors, una peça clau en el desenvolupament del dia a dia, també. Un equilibri delicat per entomar nous temps sense oblidar-se del prestigi dels viscuts.
Remenant per la carta, no pot deixar de suggerir-ne els canalons, l’espatlla de cabrit o la paella de la casa com a especialitats.

Pere Puig i Judit Sanjuan són la quarta generació d’un hostal emblemàtic de Terrassa. Foto: Ramon Vilageliu.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara