Can Talet, un referent del cafè

El bar de Sant Feliu de Codines va ser un dels primers establiments de Catalunya a tenir màquina de cafè expresso

Gemma Permanyer (text i fotografies)

L’olor del cafè impregna Can Talet des de fa dècades. La història d’un dels establiments més emblemàtics de Sant Feliu de Codines es remunta a l’any 1904. Francesc Comellas i Roca, casat amb Josefa Cots, va comprar la casa, situada a tocar de la carretera que travessa el poble pel mig.
L’embrió de l’actual bar va ser una petita bodega. “Venien begudes i vi. La gent venia a buscar moscatell i una presa de xocolata”, explica Josefina Comellas, néta dels fundadors. Amb el pas dels anys aquella petita bodega, situada al bell mig del poble i a tocar d’un poste de benzina, es va anar convertint en un bar.
En el seu naixement, el bar no tenia l’actual terrassa, un dels elements més característics de l’establiment. L’ombra de les seves moreres és un espai molt cotitzat, sobretot, durant els mesos d’estiu. No va ser fins als anys seixanta que, coincidint amb les obres de canalització d’aigua que es van fer al carrer, es va construir l’emblemàtica terrassa.
El bar, aleshores, també era més petit. Com que el negoci funcionava i el bar s’omplia, a mitjans dels anys seixanta es va adquirir la casa del costat i el negoci es va ampliar. Les obres van acabar l’any 1968 i van deixar Can Talet amb l’aspecte que té actualment. Les rajoles de la paret, la barra, les parets de fusta i l’altell són les mateixes que hi havia aleshores.

Cinquena generació
Qui està al capdavant del Bar Talet als nostres dies és la cinquena generació de la família: Francesc Comellas Casanovas, que fa un parell d’anys va agafar el relleu dels seus pares, Santi Comellas i Montserrat Casanovas. No té cap dubte que conservar l’estètica del local és un encert. “Tot és tal com era. Si hi pogués invertir diners només ho restauraria per deixar-ho tal i com està i, fins i tot, hi afegiria un terra com el que hi havia hagut”, diu.
El cafè és el més característic del local. L’avi d’en Francesc, Francesc Comellas i Cots (la segona generació del bar), conegut popularment com en Cisquet, va apostar per comprar una màquina de cafè. “Quan es va fer el bar nou, l’avi va ser dels primers a Catalunya de comprar una màquina de cafè expresso i de tenir gelats. I a partir d’aquí va venir molta gent de fora a fer el cafè per tastar un cafè diferent”, relata.
L’any 2004 la Cambra de Comerç va reconèixer els 100 anys d’història ininterromputs de feina lliurant un guardó a Santi Comellas i Montserrat Casanovas, la quarta generació del negoci, al costat de dues empreses d’una dimensió totalment diferent a la del Bar Talet: la Caixa i Ercros. Una anècdota que Francesc Comellas recorda ben somrient.
Can Talet, un referent del cafè

Can Talet, nevat, l’hivern del 1962. Foto: Miquel Tura.

Francesc Comellas Casanovas amb la màquina de cafè.

Una col·lecció de postals iniciada pels clients Llorenç Artigas i Joan Miró

La màquina de cafè expresso va contribuir a portar clients distingits a Can Talet. El ceramista Llorenç Artigas i el pintor Joan Miró s’hi aturaven a prendre cafè abans d’anar a treballar al seu estudi de Gallifa. També ho feia el fotògraf Francesc Català Roca, qui va dissenyar el logo del Bar Talet. Els dos artistes, Artigas i Miró, van ser els iniciadors d'una mítica col·lecció de postals, enviades pels clients, que avui superen les 7.000, que és tot un tresor. “Tothom que anava de viatge n’enviava perquè sabien que sempre que algú n’enviava alguna, quan tornava tenia el cafè pagat”, explica Francesc Comellas. Encara hi ha codinencs que no tornen a casa sense haver enviat la postal de rigor a Can Talet.
La primera postal la va enviar el ceramista Llorenç Artigas el juny de 1958 des d’una exposició universal que es va fer a Brusel·les i s’hi pot llegir “cafè com el de Can Talet encara no l’hem trobat enlloc del món”. Joan Miró, des de Nova York, el 30 d’abril de 1959 escriu “enyorem el cafè de Can Talet”. Els volums on les arxiven permeten fer un viatge al món. Les últimes que han rebut són d’Ushuaia, Formentera, Oxford i el Vietnam.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara