Termes Victòria, més de 150 anys de banys i fogons

El Termes Victòria és un referent culinari per a les festes familiars dels calderins, fins i tot per endur-se la teca a casa

Raquel Puig Alasa (text i fotografies)

En ple casc antic de Caldes de Montbui, a tocar de les termes romanes i els museus, trobareu Can Llobet. Així és com la gent de Caldes anomena de forma natural el Balneari Termes Victòria, un grup termal hoteler que ha anat creixent amb els anys i que ofereix múltiples propostes al voltant de l'oci, la salut i el turisme termal. Més enllà del concepte spa hi ha els menjadors on la família Anglí serveix grans banquets, dinars de grup i convencions de treball. Però, més enllà i tot, hi ha Can Llobet, la casa on l'àvia mestressa tenia el costum de supervisar-ho absolutament tot. Calia assegurar-se que tot estava perfecte i al gust de la clientela, tant la banyista com la calderina, que triava l'establiment per a celebracions extraordinàries. L'origen de Can Llobet, el trobem en l'Isidro Anglí Palaudàrias un aprenent de forner de Barcelona que per circumstàncies genealògiques va heretar l'explotació de la casa de banys. L'Isidro, que ja era a Caldes, va entomar el repte de mantenir el que encara es coneixia també com a casa de banys i el 1917 es casaria amb la Maria Torras Pedragosa de can Camp, que estaria també pendent de les obligacions hostaleres, mentre ell es cuidava també de la vinya, de la qual en retornaven productes a la cuina balneària.

Kubala al menjador de ca l'Anglí
De clients també n'hi ha hagut d'extraordinaris, com el mític Laszlo Kubala, que d'ençà de les concentracions amb el Barça de Ramellets i Seguer, els anys cinquanta, va repetir estades al llarg dels anys, durant els quals va travar amistat amb els Anglí, fins al punt que el feien asseure al menjador de la família.
La recerca d'excel·lència encara perdura en les generacions posteriors, com la dels fills de la Maria Rosa i els néts, en Joan i en Jordi Anglí, que hi han afegit l'especialització professional. A Caldes són poques les famílies que no han triat les Termes Victòria per al seu casament o per un altre banquet extraordinari, però fan també d'aquest petit gegant termal, el seu refugi familiar, per compartir en el confort balneari, l'escudella, el pollastre rostit, el rap, o uns canelons de luxe, al costat de propostes gastronòmiques més arriscades i ben a tocar de les termes romanes.
Termes Victòria, més de  150 anys de banys i fogons

Una imatge d’inicis del segle XX amb l’Isidro Anglí, a l’esquerra, amb el personal de can Llobet. Foto: Arxiu família Anglí.

Jordi Anglí assegut davant d’un retrat de la seva àvia.

Una postal de la mateixa època de l’entrada al balneari. Foto: Arxiu família Anglí.

Vista de l'entrada principal al balneari Termes Victòria conegut a Caldes com Can Llobet.

Joan Anglí, al menjador de les Termes Victòria.

Memòria de fondes silenciades

A Caldes, la febre balneària que va portar clients més adinerats o bé hostes a les cases de banys que van existir fins a mitjans del segle passat va fer que, al contrari d'altres pobles, el model de fonda o pensió no acabés quallant. Amb tot, la necessitat de dotar de servei a un sector social més modest va fer que pervisquessin encara alguns establiments. Potser el més emblemàtic i més present a la memòria calderina és la Fonda Cirera o “Cal Pau” just davant de l'antiga estació de tren, on ara hi ha la d'autobusos. Actualment aquest lloc compleix les funcions de restaurant sense tenir cap lligam amb la seva etapa anterior. També hi ha calderins que del carrer Santo Domingo encara en diuen "el carrer de la fonda". Allà, enmig del primer Eixample urbà de Caldes, la família Boluda va mantenir obert un punt d'hostes on servien també menjar i, on era fàcil veure-hi veïns que s'hi apuntaven a l'hora de dinar, fins ben bé l'entrada dels anys vuitanta del segle passat. El mateix va succeir amb l'Hostal Vicenç, al carrer Sant Salvador. Avui en dia aquests establiments resten a la memòria recent d'algunes persones de Caldes, les que més van viure i veure la consolidació d'altres fondes, dedicades exclusivament a la cuina i d'un balneari, dels tres que actualment hi ha al municipi, que no ha renunciat al caràcter familiar.
Un altre cas, ben diferent, seria el del Grup Balneari Broquetas, que amb dos grans establiments, forma part imprescindible de la història i de la identitat termal de Caldes. El Broquetas, que és com es coneix el balneari de la plaça de la Font del Lleó, comparteix protagonisme amb l'Hotel Vila de Caldes, també en ple centre de la vila. Tots dos llocs, estan plenament enfocats a l'activitat balneària més que no pas gastronòmica, motiu pel qual serien objecte d'altres treballs monogràfics.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara