Subscriu-te a la revista Vallesos en paper per només 20€ l'any

Rebràs dos números de la revista a casa teva Subscriu-te ara

Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara
Terra de castells

Terra de castells

La fal·lera d’anar ben amunt amb força, equilibri, valor i seny reuneix, en terres vallesanes, centenars de persones organitzades en una onzena de colles

La nova fornada vallesana: Montcada i Castellar

La nova fornada vallesana: Montcada i Castellar

Els montcadencs han recuperat una colla creada el 1991 i els castellarencs s'hi han posat de cap i de nou

El so dels castells

El so dels castells

L’aposta dels Castellers de Sant Cugat per la qualitat musical de la seva colla

Mollet, Rubí i Caldes,  les nostres colles de 6

Mollet, Rubí i Caldes, les nostres colles de 6

Les tres colles, amb vint anys, tenen reptes comuns

El Vallès, terra de castells

El Vallès, terra de castells

Amb onze colles en actiu, liderades pels pioners Minyons de Terrassa, aquesta comarca és el millor exemple de l'expansió del fet casteller

Josep Maria Domènech

Josep Maria Domènech

Les hores guanyades de l'autor del Diccionari terrassenc

Lluís Claret

Lluís Claret

La veu del violoncel entre Andorra i Sant Cugat

Ignasi Cantarell

Ignasi Cantarell

Metge de Poble, descobridor del patrimoni de Montmeló

Xavi Coral

Xavi Coral

Periodista per vocació de veure i comprendre el món

Maria Freixas

Maria Freixas

Més de cent anys de Prudència i generositat a cardedeu

Els Viñas, forners de Castellar d’abans de 1837

Els Viñas, forners de Castellar d’abans de 1837

Se sap que el 1837 el Forn Viñas ja existia perquè es conserven els rebuts que l’ajuntament de Castellar del Vallès va signar aquell any segons els quals la fleca havia proveït pa a les tropes carlines. La fundació del forn és, per tant, anterior a aquell any. Gairebé dos segles després, en Gabriel Viñas és la sisena generació d’una nissaga de forners que des del mateix obrador, però ja amb tots els avantatges de la tecnologia, es dedica a fer pa amb la fórmula antiga i infal·lible de l’amor. Dedicat plenament al seu ofici, assegura que “el pa s’ha de viure com un sacerdoci”.

Les vedelles de Gallifa:  una carn ecològica que arrela

Les vedelles de Gallifa: una carn ecològica que arrela

Entrecots, filets, mitjanes, carn picada, hamburgueses, tall rodó, xurrasco... i un nou model de ramaderia que va arrelant a la Soleia

La redescoberta  del megalomàrtir Benito

La redescoberta del megalomàrtir Benito

La trajectòria subversiva de Jordi Benito del 1972 al 2008 és presentada en una exposició al museu de la seva ciutat

65 anys de l'explosió del  polvorí militar  de Montcada i Ripollet

65 anys de l'explosió del polvorí militar de Montcada i Ripollet

El 6 de juny d'aquest 2015 farà seixanta-cinc anys d'una explosió potentíssima, de matinada, que va ressonar amb violència a bona part del Vallès, que va tenir com a epicentre un polvorí d'una zona militar situada entre Montcada i Ripollet, situada a prop d’on avui hi ha l'Ecoparc de tractament de residus. Va causar quantiosos danys materials a Montcada, Ripollet i Cerdanyola i probablement alguna víctima personal, tot i que les autoritats de l'època, en ple franquisme, van esforçar-se a negar-ho, amagant els detalls de l'explosió. Com a causes es va parlar de la calor excessiva, d'un llamp i, finalment, d'un accident, segons la versió oficial. En qualsevol cas, el fet que l'explosió fos de nit, quan la gent dormia, ben segur que en va reduir l'impacte. A Ripollet l'episodi es va conèixer popularment com 'la nit dels calçotets', ja que van ser molts els veïns que aquella nit calorosa van sortir al carrer amb el que duien posat, alertats per l'estrèpit. A les pàgines següents, Amadeu Rovira i Isidre Grau ens n'expliquen el seu testimoni, viscut en primera persona, des d'una masia enrunada de Montcada i Reixac i des d'una casa de Cerdanyola que també en va resultar parcialment afectada, respectivament.

Noms de plantes en  la toponímia vallesana

Noms de plantes en la toponímia vallesana

Els noms de lloc d’origen vegetal al Vallès són ben nombrosos i expliquen una llarga història de relació entre humans i món botànic

MónNatura Pirineus: redescobreix  el Pirineu com mai l’has viscut

MónNatura Pirineus: redescobreix el Pirineu com mai l’has viscut

Una experiència inoblidable per gaudir de la natura d’alta muntanya, estar a frec de la fauna salvatge i viatjar fins a les galàxies més llunyanes

Tossa de Mar: bellesa natural, patrimoni històric i artístic

Tossa de Mar: bellesa natural, patrimoni històric i artístic

Tossa de Mar i la seva costa configuren un dels paisatges més emblemàtics de la Costa Brava