65 anys de l'explosió del polvorí militar de Montcada i Ripollet
El 6 de juny d'aquest 2015 farà seixanta-cinc anys d'una explosió potentíssima, de matinada, que va ressonar amb violència a bona part del Vallès, que va tenir com a epicentre un polvorí d'una zona militar situada entre Montcada i Ripollet, situada a prop d’on avui hi ha l'Ecoparc de tractament de residus. Va causar quantiosos danys materials a Montcada, Ripollet i Cerdanyola i probablement alguna víctima personal, tot i que les autoritats de l'època, en ple franquisme, van esforçar-se a negar-ho, amagant els detalls de l'explosió. Com a causes es va parlar de la calor excessiva, d'un llamp i, finalment, d'un accident, segons la versió oficial. En qualsevol cas, el fet que l'explosió fos de nit, quan la gent dormia, ben segur que en va reduir l'impacte. A Ripollet l'episodi es va conèixer popularment com 'la nit dels calçotets', ja que van ser molts els veïns que aquella nit calorosa van sortir al carrer amb el que duien posat, alertats per l'estrèpit. A les pàgines següents, Amadeu Rovira i Isidre Grau ens n'expliquen el seu testimoni, viscut en primera persona, des d'una masia enrunada de Montcada i Reixac i des d'una casa de Cerdanyola que també en va resultar parcialment afectada, respectivament.
Un passaport per recórrer dotze museus del Vallès
La iniciativa del Consorci de Turisme del Vallès Occidental i de la Diputació de Barcelona ofereix descomptes i facilita les descobertes
El parc del Tibidabo, 115 anys d'atalaia del Vallès
El popular parc d'atraccions barceloní fa de la seva emblemàtica oferta lúdica un reclam per a tots els públics i dels seus voltants un mirador privilegiat sobre la plana vallesana
La redescoberta del megalomàrtir Benito
La trajectòria subversiva de Jordi Benito del 1972 al 2008 és presentada en una exposició al museu de la seva ciutat
Noms de plantes en la toponímia vallesana
Els noms de lloc d’origen vegetal al Vallès són ben nombrosos i expliquen una llarga història de relació entre humans i món botànic
Les vedelles de Gallifa: una carn ecològica que arrela
Entrecots, filets, mitjanes, carn picada, hamburgueses, tall rodó, xurrasco... i un nou model de ramaderia que va arrelant a la Soleia
Els ocells de Torre-romeu, Santiga i els seus entorns
A la zona s'han detectat 140 espècies d'aus i el millor temps per observar-les és de març a primers de juny, coincidint amb la migració prenupcial