La colla del Pa amb Tomàquet de la Vall del Tenes reapareix amb un acte a favor del dret a decidir

La colla del Pa amb Tomàquet, nascuda fa més de quaranta anys com una penya de tertúlia política i cultural de la Vall del Tenes, que va acabar organitzant sonades activitats populars i de reivindicació nacional, va reaparèixer el diumenge 23 de març amb una convocatòria ben solemne: la signatura d'un manifest en favor del dret a decidir de Catalunya per part d'exalcaldes i exregidors que han tingut els pobles valltenencs, des que es va restablir la democràcia municipal l'any 1979.
L'acte, celebrat al centre cívic la Fàbrica de Santa Eulàlia, va convocar 500 persones, entre les quals un centenar d'excàrrecs municipals de l’Ametlla, Bigues i Riells, Santa Eulàlia, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. Entre els signants hi havia exalcaldes com Jaume Valls, Jaume Dantí i Enric Barbany (de Santa Eulàlia de Ronçana), Isidre Ballester i Joaquim Ferriol (de Lliçà d'Amunt), Josep Maria Pastallé (Bigues i Riells) o Albert Palay (L'Ametlla del Vallès), entre d'altres. L'acte també va comptar amb la participació de diferents corals locals i de la banda Banddeltenes, entre d'altres.
L'emblemàtica colla del Pa amb tomàquet havia impulsat activitats tan singulars com la Proclamació de l'Autonomia de la Vall del Tenes, amb la constitució del seu propi govern (1976); la representació de l'obra teatral Botiflers i Ceballuts (1978); l'organització de la Volta en carro als Països Catalans (1978); les 24 Hores de resistència en ciclomotor de la Vall del Tenes (1979); el premi Gamarús D'or; la proclamació de la Independència de la Vall del Tenes (1982)...
L'any 1972, tres anys abans de la mort del general Franco, la Colla del Pa amb Tomàquet va iniciar els seus sopars tertúlia quinzenals a la Cruïlla de Lliçà d'Amunt, volent obrir uns espais de llibertat i catalanitat que eren prohibides. Ben segur que sense el Pa amb Tomàquet i la certa consciència valltenenca que va ajudar a crear tampoc no s'hauria constituït anys més tard la Mancomunitat de la Vall del Tenes, ni l'Institut del mateix nom, entre d'altres. Amb tot, des del compromís local, el somni del Pa amb Tomàquet sempre va anar molt més enllà.
La colla del Pa amb Tomàquet de la Vall del Tenes  reapareix amb un acte a favor del dret a decidir

Alcaldes i regidors de la Vall del Tenes, a l’acte sobiranista. Foto: Pa amb Tomàquet