La Remençada, un musical insòlit i ambiciós

Montornès estrenarà al juny una obra històrica al carrer, de Xavier Bertran, que es farà cada any

El projecte teatral més ambiciós que s'està gestant a Catalunya porta per títol La Remençada i tracta de la revolució triomfant dels serfs de remença catalans contra el feudalisme a finals del segle xv. S’estrenarà al proper 7 de juny als carrers de Montornès del Vallès, on està ambientada (més informació dels fets històrics a la pàgina 163).
S'ha plantejat com un musical de gran magnitud teatral, amb el text en vers, del novel·lista Xavier Bertran, i una trentena de cançons del compositor Xavier Baurier. La interpretació estarà al càrrec d'un centenar de veïns de Montornès , un poble de 16.000 habitants de caire industrial. La direcció teatral està a mans de Joan Sors. Els veïns han optat per representar el musical a les places del poble abans que en un teatre tancat, amb una interpretació itinerant dels sis actes i, en conseqüència, amb el trasllat dels actors i del públic que, d'aquesta manera, passarà a formar part activa de l'espectacle. No cal dir que aquesta opció ha complicat extraordinàriament els problemes d'infraestructura, actuació i audició, però alhora ha convertit La Remençada en un espectacle insòlit, amb vocació de convertir-se en una fita imprescindible del calendari cultural català. La Remençada preveu una representació anual a meitat de maig.

El projecte de tot un poble
La participació popular a La Remençada no es limita al centenar d'actors que la representaran; el projecte ha crescut formant grups actius de col·laboradors en les tasques complementàries. La confecció del vestuari està al càrrec d'un nombrós grup de voluntàries del Casal dels Avis dirigides per modistes de la localitat. Pintors i dibuixants locals han creat el material gràfic per a l'edició de cartells i auques. Una comissió de periodistes s'encarrega de difondre la informació del projecte, en coordinació amb informàtics per a la pàgina web, Facebook i Twitter. El making off del projecte està a càrrec de fotògrafs. Les masies han aportat carros, dalles, forques i altres eines pageses com material d'atrezzo.
També el comerç local ha comprès la importància del projecte. Les pastisseries han acordat la creació d'una coca típica que es vendrà la quinzena anterior a la representació. Els restaurants i bars preparen una ruta de menús i tapes medievals. Altres botigues han ofert els aparadors per a una exhibició ambulant de maniquins dels personatges.
Uns 300 voluntaris col·laboren en el preparatius diversos de l'espectacle, als quals se n'hi afegirà un altre centenar com a regidors de camp o servei d'ordre durant la representació.

Una associació d'associacions
Per a dirigir el projecte s'ha constituït l'Associació La Remençada de Montornès del Vallès, formada per representants de les principals entitats culturals de la localitat, Així s'ha aconseguit la representativitat de tota la població i s'ha assegurat una estabilitat més enllà d'incidències socials o de canvis polítics municipals.
Cinquanta anys enrere, Montornès del Vallès era un poble pagès que amb prou feines superava els mil habitants. Va multiplicar la població al ritme d'un accelerat desenvolupament industrial i, per aquesta raó, una gran part de la seva població actual és d'origen immigrant. Per a Montornès, La Remençada no és un simple projecte teatral; és un factor d'integració fenomenal.
La Remençada, un musical insòlit i ambiciós

Imatge del cartell de La Remençada de Montornès, obra d’Ausiàs Bertan.