Vilanova celebra 30 anys d’independència

El 6 de desembre és una data molt estimada a Vilanova del Vallès, i no pas perquè sigui el dia de la Constitució espanyola. Amb un carrer dedicat i tot, la data del 6 de desembre a Vilanova es reviu amb emoció perquè recorda el dia de l'any 1983 que el govern de la Generalitat va aprovar la seva independència com a municipi, fins llavors depenent i partit entre la Roca i Montornès.
Aquell dia les campanes de l'església de Santa Quitèria van repicar durant 24 hores –mogudes per torns de voluntaris– per festejar la recuperació de la independència aconseguida durant la segona República i que van perdre just després d'acabada la guerra. Va ser un procés polític i legal llarg i complex, de més de tres anys de tràmits gens fàcils, que va ser empès per la mobilització popular, a través de l'associació de veïns, que va actuar amb unitat, tenacitat i intel·ligència. Un procés que es va culminar el dia 12 de febrer de 1984 –ara ha fet 30 anys, doncs– amb la constitució del nou ajuntament, regentat provisionalment per una comissió gestora. Vilanova celebra cada any la festa amb tota la pompa als voltants del 12 de febrer i aquest any ho va fer el 15 de febrer amb una festa especial per celebrar-ne el trentè aniversari.
Les vicissituds de tot el procés estan explicades al llibre Vilanova del Vallès. Història de la independència municipal (1936-1984), editat per l'Ajuntament fa cinc anys. Va ser escrit pel ja desaparegut Josep Ginestí i Riera, que va vehicular la feina d'una comissió de vuit persones més que van treballar en primera línia aquell procés independentista i que volia respondre al com i per què es va produir.