Aprendre d'aquella maleïda guerra

Teniu a les mans, benvolguts lectors i lectores, un número molt especial de Vallesos: el que fa memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) al Vallès. En la nostra singladura –que ja enceta el quart any– pel patrimoni cultural, històric i de la memòria popular vallesana hem pogut constatar la força i l'interès que desperten les efemèrides rodones, com van ser els cinquanta anys de les tràgiques riuades del 1962 o de la nevada bucòlica d'aquell mateix any. I els 75 anys justos que ara fa de la retirada republicana i de l'ocupació dels nostres pobles i ciutats per part de les tropes franquistes, el gener de 1939, ens han empès a voler fer un retrat d'aquells dies. Ho fem a través de reveladores cròniques locals dels fets més remarcables que hi van succeir i de valuosos testimonis vivents –cada vegada més escassos– o ja desapareguts d'uns fets històrics llunyans que, ben mirat, tampoc no ho són tant. Us n'adonareu quan reconegueu a les fotografies uns carrers i paisatges que continuen sent els nostres.
Estem segurs que la proximitat territorial i humana d'aquestes cròniques locals i relats testimonials us faran conèixer fets que us sorprendran i que us endinsaran –amb un to divulgatiu i commovedor– en el context d'aquell conflicte bèl·lic i repressiu. Des d'una mirada vallesana, configuren una aportació singular i valuosa –amb voluntat de ser un volum de referència– i us convidem a fer-ho saber als vostres familiars, amics, veïns i fins als mestres i professors dels centres escolars. Perquè conèixer la història resulta imprescindible per aprendre dels errors i no repetir-los mai més. De forma desapassionada, aquest Vallesos ens endinsa de forma ben concreta en el final d'aquella maleïda guerra fratricida, provocada pel cop d'Estat feixista del general Franco, el juliol de 1936, contra el govern republicà i d'esquerres legalment constituït a l'Estat espanyol, que va concloure amb la llarga dictadura militar de prop de 40 anys.
Tot i l'extensió àmplia d'una carpeta especial com aquesta, en les planes d'aquest setè número de Vallesos hi trobareu, encara, planes literàries, perfils dedicats a vallesans que val la pena de conèixer i glosses diverses del nostre ric patrimoni.
Aquest 2014 és un any d'efemèrides, amb un relleu especial per al Tricentenari de l'ocupació militar borbònica de Catalunya, culminat amb la caiguda de Barcelona de l'Onze de Setembre de 1714. N'hi dedicarem algunes noves planes vallesanes al número vinent, a la tardor. Tres-cents anys després d'aquella desfeta, però, és un orgull constatar que la nació catalana manté ben viu l'afany per recuperar la sobirania llavors perduda, en un procés d'autodeterminació que el poble empeny amb il·lusió. Per això confiem fermament a poder decidir el nostre futur col·lectiu en la consulta sobre la independència convocada pel Parlament de Catalunya per al proper 9 de novembre. Perquè, per més traves que ens hi vulguin posar, el vot és l'essència de la democràcia i de la llibertat, que són les úniques raons definitives que ens emparen.
Aprendre d'aquella maleïda guerra

A la imatge de sobre, desfilada militar al centre de Sant Cugat del Vallès, davant la seu de Falange l'any 1940. Foto: Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès, Fons Cabanas