El Ball del Tortell de Matadepera celebra 25 anys de la recuperació

La dansa autòctona de la vila als peus de la Mola es torna a ballar des de l’any 2000 per la festa de Sant Sebastià, que el 2025 fa 125 anys

Isabel Gestí i Urpí (text)

A principis del segle passat a Matadepera es feia match d'una forma ben peculiar, amb l'ajuda d'un tortell. Durant les festes locals d'hivern dedicades al patró de la germandat de Sant Sebastià, a la sessió de ball de migdia al casino, tenia lloc el Ball del Tortell. Els fadrins oferien a la xicota que els agradava un tortell, i si ella els l’acceptava, se'l penjava joiosa del braç i començaven a ballar amb el xicot que els havia fet el present. Acabat el ball, la noia se l'emportava a casa i se'l menjava com a postre el dia de la festa de Sant Sebastià.
Com d'altres tradicions, aquest ball va desaparèixer, i no va ser fins al 23 de gener de l'any 2000 que es va recuperar. Joan Rios i Masanell, historiador sabadellenc resident a Matadepera, va ser el responsable de tornar a infondre vida a aquest ball centenari. Com ell mateix explica, va poder recollir els testimonis de gent gran de Matadepera que l'havia ballat i també algunes anècdotes, com ara la “d'un noi que era molt garrepa que havia ofert el tortell a la seva germana, perquè així el tortell es quedés a casa”. També la d’una noia molt sol·licitada que un any havia rebut fins a sis tortells."

Al voltant del pi de Sant Sebastià
Aquesta dansa va tornar a ser ballada al voltant de l'emblemàtic pi de Sant Sebastià a la plaça de Cal Baldiró, en el Centenari de la Germandat de Sant Sebastià i amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista de la Mola i un grup de voluntaris i voluntàries matadeperenques del grup de Joves de la Parròquia de Matadepera. Les dones anaven vestides amb faldilles i mocador i els homes amb camises i faixes. És així com van assajar i presentar el Ball del Tortell amb una polca anomenada L’Arselina, interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell. Després, la banda va marcar la polca lliure on s'hi va poder afegir tota la plaça.
En l'actualitat, el Ball del Tortell és ben viu i cada any forma part de la programació de les festes de Sant Sebastià, que aquest 2025 compliran, precisament, 125 anys. Les festes d'hivern de Matadepera commemoren i recorden el passat rural del municipi i el seu vincle amb el bosc, i conserven encès el foc de les tradicions. Després de la cercavila, a la plaça de Cal Baldiró s’hi balla el Ball de l'Arbre i sardanes i, tot seguit, el Ball del Tortell. Al voltant del pi de Sant Sebastià s’hi agrupen no tan sols parelles sinó també amics i familiars que dansen joiosos amb un tortell al braç.
El Ball del Tortell de Matadepera celebra 25 anys de la recuperació

Una imatge de parelles joves del grup de joves de la Parroquia de Matadepera ballant el Ball del Tortell, l’any 2000. Foto: Arxiu Joan Ríos.

Bballadors durant el ball celebrat l’any 2004. Foto: Arxiu Joan Ríos.

Una imatge de la colla que va tornar a ballar el popular ball. Foto: Arxiu Joan Ríos.

Joan Rios l'any 2000 quan es va tornar a ballar per primer cop el Ball del Tortell. Foto: Arxiu Joan Ríos.

El tortell

En l'actualitat els tortells s'encarreguen a la Pastisseria Saint Honoré del carrer Sant Isidre de Matadepera. Es venen a la plaça de Cal Baldiró abans del ball. Com explica la Gemma Monclús i Peña, propietària de la pastisseria, "el tortell que s'utilitza per ballar és una mica diferent del que fem tot l'any, ja que té un forat més gros perquè hi pugui cabre el braç i no es gelatina perquè la gent no s’embruti."

L’aparador de la Pastisseria Saint Honoré amb els tortells de Sant Sebastià. Foto: Arxiu Joan Ríos.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara