Castellar del Vallès estrena orquestra de cambra

La Kamerata Castellar, amb 33 músics i Gerard Claret com a concertino, omple de gom a gom i de classicisme vienès en el concert inaugural

Vicenç Relats (text)

L'Auditori Municipal Miquel Pont de Castellar del Vallès va acollir el 16 de novembre passat el primer concert de l'Orquestra de Cambra Kamerata Castellar, una nova formació, impulsada per Art Musical Castellar i l'ajuntament de la vila, que aspira a ser un referent musical per al municipi, que contribueixi al seu desenvolupament i projecció cultural, educativa i social.
La Kamerata Castellar vol ser una orquestra de proximitat i de rigor artístic, orientada a apropar la música clàssica a tota mena de públic i a projectar el nom de Castellar arreu del Vallès, de Catalunya i de més enllà. “A Catalunya sembla que les orquestres són exclusives de grans ciutats, però a molts països d’Europa n’hi ha de ciutats mitjanes com Castellar”, indica el seu director, el violinista i promotor musical castellarenc Carles Miró.
Sota el títol Espontaneïtat, follia o l'apoteosi de la dansa, el concert inaugural va oferir una vetllada de classicisme vienès amb dues obres de referència en la història de la música simfònica: la Simfonia núm. 3 en Re Major, D 200 de Franz Schubert i la Simfonia núm. 7 en La Major, Op. 92 de Ludwig van Beethoven. Amb el prestigiós violinista Gerard Claret com a concertino, els 33 integrants de Kamerata Castellar van interpretar aquestes dues peces que mostren dues visions del classicisme.
Amb residència a l’Auditori Miquel Pont, la Kamerata Castellar és “una orquestra integrada per músics professionals, amb la qualitat com a divisa i fidel al classicisme vienès però també oberta a altres estils”, segons el seu director, que en remarca “el compromís” amb la vila de Castellar. La temporada 2024/25 inclourà un total de quatre produccions amb un ampli repertori que combinarà clàssics consagrats i obres poc conegudes, amb l’objectiu de sorprendre i enriquir l’experiència musical del públic. El nou conjunt es planteja des de la “flexibilitat” en l’estructura i adaptarà la plantilla en funció de les necessitats de cada producció. Així, en el proper concert -Les Fúries i les Muses–, previst per al 18 de gener, requerirà 23 instrumentistes; a la tercera producció –Les Cordes de Mendelssohn–, per al 29 de març, en tindrà una quinzena; i en el darrer de la temporada, el 31 de maig –amb la Clàssica de Prokofiev– hi tornaran a ser els 33 inicials. “Sempre han de ser el mateixos músics, encara que no sempre hi siguin tots, per donar fidelitat al projecte”, assegura el director.
L’orquestra és una iniciativa de la plataforma Art Musical Castellar, una escola de música arrelada a la població que compta amb diferents conjunt musicals, per als quals la Kamerata Castellar vol ser el referent central, que amb el temps pugui donar sortida als músics locals més talentosos. Compta amb un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament que li ha de permetre “arrencar i consolidar-se, amb la voluntat de caminar cap a l’autofinançament”, segons el director. A més del concert inaugural, la Kamerata Castellar va acompanyar la seva estrena amb altres activitats. Així, el 15 de novembre va fer una sessió matinal especial per a 150 escolars de 5è i 6è de primària de diverses escoles de Castellar del Vallès i de Sant Llorenç Savall, que va incloure una introducció al conjunt orquestral i l'assistència a un dels assajos.
El mateix dia, al migdia, l'orquestra va oferir un assaig general de cara al públic a l'Auditori Miquel Pont i l’endemà hi va haver una xerrada-col-loqui titulada “Parlem de Música”, a càrrec del poeta i escriptor castellarenc Miquel Desclot.
Castellar del Vallès estrena orquestra de cambra

La Kamerata Castellar en el seu concert inaugural, el 16 de novembre passat. Foto: Q. Pascual.