L’Estruch, una fàbrica de creació artística i producció escènica a Sabadell

L’Estruch de Sabadell és una fàbrica de creació artística dedicada a la creació i producció escènica. El denominador comú de totes les seves activitats és la divulgació de la creació contemporània, l’experimentació a l’entorn dels nous llenguatges escènics i la voluntat de mostrar els processos de treball dels artistes residents.
Aquest centre, situat al barri de la Creu Alta de Sabadell i inaugurat l’any 1995, ha consolidat la seva dinàmica basada en la cessió d’espais d’assaig per a la realització de residències de creació i la programació d’aquests espectacles al teatre i a la sala d’exposicions.
La dansa, el teatre, la música, la imatge, el circ i la performance es combinen amb els tallers, les activitats formatives més especialitzades i les adreçades al públic en general. L’Estruch continua combinant la seva tasca de suport a les companyies més professionals amb l’ajuda als grups joves de l’àmbit local que fan servir els espais de manera habitual. Com a equipament públic, combina l’atenció al seu entorn immediat i proper amb el suport a companyies i creadors professionals.
L’Estruch aposta pel risc, l’experimentació i la fusió de diferents tendències artístiques. I per això s’han dotat d’una convocatòria pública d’àmbit internacional a partir de la qual es seleccionen els projectes de major qualitat que han de fer residència i que finalment formen part de la programació oberta a la ciutat i a d’altres teatres i festivals en xarxa.
Darrerament, el centre s’ha obert a les arts visuals. En concret, a la faceta més escènica de les arts visuals, la performance. També s’ha fet un gran esforç per dotar d’un laboratori dedicat a les noves tecnologies aplicades a la creació escènica. Els projectes de música contemporània i multimèdia són ja part de l’ADN de molts dels artistes residents a l’Estruch. L’objectiu és donar respostes a les qüestions que planteja la creació artística contemporània al segle xxi.