La talladora Rubi
La ciutat de Rubí dóna nom a la revolucionària eina per tallar mosaics i rajoles que els germans Antoni i Joan Boada van inventar el 1950 i que Germans Boada S.A. comercialitza arreu del món
Vicenç Relats
(text)
, Arxiu Germans Boada SA (fotografies)
La molt popular talladora de mosaics i rajoles que fa prop de 65 anys va revolucionar el sector de la construcció i la salut dels paletes és rubinenca i ha portat i porta el nom de la ciutat de Rubí arreu del món. Es tracta de la talladora mecànica manual Rubi (sense accent), que Joan Boada va crear a finals de 1950, tot intentant respondre a una petició del seu futur sogre –Joaquim Aragonès–, que com tots els paletes patia molt a l’hora de tallar les rajoles i mosaics que havia de col·locar. El va anomenar “Corta mosaicos y azulejos Rubi” i el 1951 ja va obtenir de l’Estat espanyol la patent d’invenció.
Aquell invent va ser una autèntica revolució mundial que, com a mínim, mataria dos ocells d’un sol tret, ja que arribava per aconseguir solucionar dos problemes molt presents llavors a la construcció: les lesions de genoll –ja que en aquell moment les rajoles es trencaven a cop de genoll, cosa no precisament gaire saludable– i evitar que es fes malbé molt de material, que quedava mal tallat i s’havia de llençar.
El 1952 els germans Joan i Antoni Boada van fer front comú i la talladora es va convertir en l’eix sobre el qual van aixecar una empresa incipient, Germans Boada, que el 1969 –amb la incorporació de Miquel Escayol en les tasques d’administració– es convertiria en Societat Anònima, i que encara avui és una referència clau en el sector de la construcció mundial. És una empresa catalana capdavantera que, en aquests moments de crisi especialment greu per a la construcció del nostre país, ven un 85 per cent de la seva producció de maquinària fora de Catalunya i de l’Estat espanyol, a més de 130 països. La seva primera exportació data de 1957 i va tenir lloc a l’Equador, fruit d’una comanda per un import de 508 dòlars.
Amb les seves talladores i productes de la marca Rubi, l’empresa dels germans Boada continua portant arreu del món el nom de la ciutat que els va veure néixer i créixer. És a Rubí on Germans Boada S.A. té la seva seu central, tot i tenir avui una planta de producció i de magatzem logístic a Santa Oliva (Baix Penedès) i una altra a la Xina, així com una desena de filials i una dotzena d’oficines comercials arreu del món.
Els primers anys de l’empresa van estar marcats per la tasca àrdua d’introduir al mercat més immediat, el vallesà i català, una nova eina per als paletes, fet que no resultava fàcil en aquells temps, en un ofici que encara era molt tradicional. Una tasca que els germans Boada van dur a terme des de la proximitat a l’usuari, per conèixer les seves necessitats, un objectiu que constantment ha guiat l’evolució de l’empresa.
Aquells primers temps també van estar marcats per la millora constant que l’Antoni feia tant de la talladora com dels processos de producció. I, finalment, l’èxit va arribar durant la dècada dels seixanta, coincidint amb la generalització de paviments i revestiments de ceràmica i gres.
L’ajut de col·laboradors a les diferents tasques industrials i comercials van ser essencials per construir unes noves instal·lacions productives i d’emmagatzematge el 1962, que a poc a poc es van anar convertint en el marc d’una gran empresa ordenada, estructurada i de futur. El 1981 es construiria una nova fàbrica de 4.000 m2, que es van ampliar en 7.000 m2 més el 1990. El 1996 es va construir un nou magatzem de 4.000m2 també a Rubí i el 2002 es va iniciar la construcció del nou centre logístic industrial del grup a Santa Oliva del Penedès, amb una superfície de 20.000 m2. Aquesta planta s’encarrega de subministrar els productes als clients d’arreu del món. Una producció àmplia i diversa d’eines i productes per a la construcció (amb 1.300 de referenciats al seu catàleg), que, de fet, arrenca d’aquella revolucionària i popular talladora inicial. Amb una facturació entorn els 45 milions d’euros anuals, el grup empresarial ocupa avui 270 treballadors, la majoria dels quals a Rubí i Santa Oliva.
Una marca ambaixadora de la ciutat
La identificació amb la ciutat de Rubí, on la talladora i el germans Boada i la seva empresa van néixer, ha estat sempre present en la trajectòria de la companyia. Per això la paraula “Rubí” és, precisament, el nom de la marca dels productes de Germans Boada S.A. Una marca que conjuga el nom de la ciutat i el de la pedra preciosa vermella, amb el símbol d’una rajola tallada amb precisió i un robí esculpit en forma de diamant. Tota una simbologia que integra en el nom de la marca, la base industrial de l’empresa, la força del vermell-robí i la duresa del diamant.
La marca Rubi, registrada a tot el món amb una gestió d’estret control de les patents, s’ha actualitzat amb l’evolució dels temps i s’ha convertit en una marca estrella i de referència entre els professionals de la construcció.
Arran de la seva innovadora primera talladora per a mosaic hidràulic, l’empresa ha continuat desenvolupant nous productes que permetin al professional de la construcció fer la seva feina de manera més fàcil, ràpida i econòmica. L’actual catàleg conté centenars d’articles: talladores manuals i els seus accessoris, rodels de ratllar, eines per foradar ceràmica, gres i altres materials, talladors de material d’obra, talladors elèctrics, discs de diamant i abrasius, mescladors de morters cola, vibradors manuals i elèctrics, netejadors de terres, productes químics per a la neteja, protecció i conservació de la ceràmica, paletes, pintes, espàtules i diferents eines per a la col·locació de ceràmica.
La maquinària de Germans Boada s’ha modernitzat molt gràcies a un equip tècnic molt innovador, però la popular talladora inicial continua sent l’element clau sobre el qual ha evolucionat el producte estrella. Amb un giny fàcilment transportable que manté la similitud amb la primera talladora Rubí, avui ja es poden tallar peces ceràmiques fent manualment una força de pressió de 1.000 quilos, que aviat arribarà fins als 1.500.
Havent edificat tot un patrimoni propi en el món de la construcció i en l’ofici de paleta, a la planta de Santa Oliva Germans Boada hi té l’espai temàtic Les Eines de la Construcció, un centre que rep visites escolars i que disposa d’un auditori on s’hi fan cursos i demostracions d’utilització d’eines destinades als seus clients de tot el món.