Mil·lenari del monestir de Sant Llorenç del Munt

Amb l’efemèride, Matadapera celebra els mil anys de la seva creació

Jaume Valls i Vila (text)

El 10 d’agost, diada de Sant Llorenç, d’aquest any 2013 s’acompleix el mil·lenari de la creació i dotació del Monestir de Sant Llorenç del Munt, situat al cim de la Mola. L’aplec que cada any s’hi celebra i que reuneix nombrosos excursionistes vallesans, amb la missa, el cant dels goigs de Sant Llorenç, la processó entorn del monestir, el cant del virolai amb la imatge del sant encarada a Montserrat, i la degustació de la coca i la mistela, tindran enguany una significació especial amb la commemoració del mil·lenari de la creació del Monestir. Una efemèride que el poble de Matadepera aprofita per celebrar també el seu mil·lenari.
En aquesta data de fa mil anys, els comtes de Barcelona, Girona i Osona, Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona, van dotar les capelles de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Llorenç de la muntanya emblemàtica –que ja apareixien en la documentació conservada del segle x– d’una àmplia extensió territorial, amb explotacions agrícoles, terres ermes colonitzables i molts altres béns aprofitables, com ara aigües, pastures i boscos.

Dotat pels Comtes de Barcelona
Segons un document datat el 10 d’agost de l’any 1013, diada de Sant Llorenç màrtir, els comtes Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona, junt amb al seu fill Berenguer (conegut després com Berenguer Ramon I), van dotar el monestir de Sant Llorenç del Munt amb la muntanya homònima: els importants alous de Matadepera i de la vall de Mur, l’església de Sant Esteve de la Vall (ara conegut com Can Poble), i els delmes, primícies i oblacions dels fidels, a més dels delmes dels alous de Matadepera i el Mont Pederçà i dels drets que posseïen els comtes sobre un molí situat a Castellar del Vallès. Aquests béns amb especificació de la seva localització i afrontacions i de les rendes corresponents van ser cedits pels Comtes a Sant Llorenç com a béns propis. En el mateix document, els Comtes expressen que la finalitat d’aquesta dotació és que la casa de Sant Llorenç del Munt es constitueixi en Monestir.
El document de dotació el va signar també el bisbe de Barcelona Deusdedit i diversos nobles, jutges i clergues. Per poder dur a terme aquesta dotació fundacional de la nova abadia benedictina, els comtes Ramon Borrell i Ermessenda van fer el 18 de maig de l’any 1013, una permuta amb l’abat i el Monestir de Sant Cugat del Vallès, d’acord amb la qual els comtes van recuperar la muntanya del Munt amb les seves esglésies.
Tot i que l’actual temple romànic no es consagraria fins a l’any 1064, el cenobi o monestir de Sant Llorenç del Munt va començar a funcionar després de la dotació, amb la regla de l’orde benedictina. El primer abat que se’n coneix és Borrell, l’any 1018, seguit d’Odger, que va ser abat entre l’any 1020 i el de la seva mort l’any 1071.
La casa comtal de Barcelona va impulsar el creixement del monestir del Munt i, mesos després, el 25 d’octubre del mateix any 1013 va comprar a Sant Cugat tots els alous que aquest Monestir tenia per nom de Sant Llorenç sobre Terrassa i sobre Castellar.
Potser alguns lectors recordin que l’any 1964 es va celebrar a la Mola el 900 aniversari de la consagració de l’església romànica. En va oficiar la missa el bisbe de Colofon, el caputxí llorençà fra Maties Solà, i el Centre Excursionista Sabadell hi va instal·lar la primera taula d’orientació geogràfica. Ara toca un altre aniversari: el del mil·lenari del monestir.
Jaume Valls i Vila

Informació extreta del llibre de Pere Puig i Ustrell El monestir de Sant Llorenç del Munt sobre Terrassa. Diplomatari dels segles X i XI . Barcelona: Fundació Noguera, 1995.