Nit de Bruixes a Gualba

El Gorg Negre ha inspirat l’imaginari popular amb tota mena llegendes centrades en bruixes i diables. ara, aprofitant aquest patrimoni, tot el poble de gualba escenifica el que fa més de 300 anys ja explicava jeroni pujades

Miquel Herre Banús (text)

L’any 1609, Jeroni Pujades, en la Crónica Universal del Principat de Catalunya, reportava l’existència pel voltant del Gorg Negre de “terribles i diabòliques visions, i que solien les bruixes i bruixots venir aquí a dansar i ballar, fer les adoracions i reverències al dimoni, veient els veïns visiblement els balls i danses, i sentint els crits, alarits i sons d’aquella confusa canalla.”
Aquest relat, amb el temps i la barreja de realitat i fantasia tan pròpia de les fonts orals, es va anar acompanyant de llegendes que van anar engruixint l’imaginari col·lectiu de Gualba. Un imaginari que s’afegeix a les fonts històriques, ben constatables, i que han acabat generant una part gens menyspreables de la identitat d’aquest poble. I, efectivament, el Gorg Negre del qual ja parlava Jeroni Pujades convida a elevar aquest sentit tan humà de fantasia, com explicava Francesc Maspons i Labrós en el Butlletí de la Associació d’excursions Catalana de juny de 1887: “Se concibeix bé que la imaginació popular l'haja ornplert de tota Iley de fantasías.”

Espais de llegenda
És a partir d’aquests espais imaginaris que els membres de l’Associació Cultural 12+1 de Gualba, amb el suport de l’ajuntament, han anat recolpilant informació i, amb tot plegat, han creat un espectacle que rememora la llegenda de les bruixes de Gualba fent un recorregut al voltant del municipi de Gualba, utilitzant espais naturals, i ambientant-los adequadament amb so i il.luminació. El recorregut dura aproximadament una hora i quart. És nocturna, comença a les 10 del vespre, i la sortida es fa de la Plaça Joan Ragué de Gualba.
L’escenificació s’inicia amb el conjur de les bruixes i la desfeta de les collites. El pagesos, farts d’aquestes malediccions van a veure l’alcalde perquè s’empesqui alguna solució. Evidentment, l’alcalde els diu que les bruixes i dimonis són cosa del mossèn i aquest els diu que el mal es combat amb el bé. Així, tots plegats en processó es dirigeixen al Gorg Negre (tot i que en la representació no s’hi arriba) amb unes creus que són plantades allí i fan desaparèixer per sempre més a les bruixes.
La col·laboració de tot el poble per fer la representació és evident i del tot essencial. Així, des de membres de l’Esbart Jove de Gualba, que cedeix vestuari, als Godalls Gualbencs, que organitzen i fan el ball de les bruixes, o les Veus de Gualba, coral que durant tot el recorregut acompanyant als actor i al públic cantant, i l’ADF de Gualba, que ajuda a l’organització, tothom hi té un paper.
L’espectacle de la Nit de Bruixes està previst pel dia 13 i 27 de Juliol, i el 13 d’Agosti les places están limitades a 100 persones per nit.
Nit de Bruixes a Gualba

Un moment de la representació amb les bruixes fent el conjur.

Una imatge del Gorg Negre.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara