Una placa de carrer, a Caldes, cara i creu de la història del país

Caldes de Montbui exposa al vestíbul de l’Ajuntament una singular placa de carrer de perfil doble que mostra en una sola peça de marbre la cara i la creu de la història del país. Va ser arrencada, just a les acaballes del franquisme, d’una casa que s’enderrocava a la vila. En una banda s’hi referencia el polifacètic Santiago Rusiñol, un nomenament acordat pel govern republicà de Caldes per homenatjar aquest reconegut artista modernista. Durant uns anys, el pintor i escriptor català va donar nom al carrer ara dit de Santa Teresa, la continuació del carrer Homs. Just acabada la guerra, els franquistes van despenjar la placa per reaprofitar-la gravant-hi al darrere un dels noms més representatius del seu ideari feixista: José Antonio.
L’altre costat de la peça és, doncs, l’expressió de la cara més fosca de la història i mostra la voluntat de la dictadura de Franco d’esborrar la identitat, la llengua i la cultura catalanes per la força de les armes i de la repressió. El nom de José Antonio, fundador de Falange Española, va substituir el que sempre havia estat, i torna a ser des de 1979, el carrer Major de Caldes. Va ser trobada pel cuiner Ramon Grivé, compromès en la lluita pel restabliment de la democràcia. L’any 1977 la va despenjar d’una cantonada de la part alta de l’actual carrer Major, a tocar del passeig del Remei, la va guardar durant anys al seu restaurant de Granollers i, ara, l’ha volguda retornar a la població de Caldes.
Una placa de carrer,  a Caldes, cara i creu  de la història del país

Ramon Grivé lliura a l’alcalde de Caldes Jordi Solé la placa de carrer trobada amb una inscripció diferent per cada banda. Foto: Griselda Escrigas