Molta recerca i recuperació a Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall
La segona vida de les barraques es constata en molts pobles del Vallès i dos dels casos més emblemàtics són Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. A Castellar la redescoberta barracaire va començar fa cinc anys, quan tan sols hi havia identificades onze construccions. Però un reduït nombre de jubilats, aplegats en el Grup de Recerca de la Pedra Seca, han aconseguit trobar ja 131 barraques, bona part de les quals ja estan rehabilitades.
Sense cap mena de suport institucional, el grup, que està encapçalat pel Joan Roura, dedica tots els dimarts al matí a treballar en la recerca, catalogació i manteniment de les barraques.
A Sant Llorenç Savall la història també és interessant. Té un antecedent en anys enrere, quan un excursionista, Jesús Ballestar, es va poder salvar d’un incendi amagant-se a l’interior d’una barraca. Impressionat per aquest succés, en Ballestar es va dedicar a cercar barraques per tot el terme municipal. Va trobar-ne unes 250, si bé no va fer-hi cap mena d’actuació.
L’inventari de Jesús Ballestar va servir com a punt de partida d’un grup de llorençans que des de fa un parell d’anys s’ha afegit també al moviment de rehabilitació de barraques. Aquest grup, fundat pel Jordi Guillemot, ja ha ampliat la primera llista fins a les 400 edificacions.
La sensibilitat per donar una segona vida a les barraques també està present a molts altres pobles com ara Rellinars, Vacarisses, Caldes de Montbui, Granera, Castellterçol o Castellcir.
Un exemple de construcció amb pedra seca a Sant Llorenç Savall.